fbpx

V “satanskem napadu” islamskih skrajnežev na katoliško cerkev v Nigeriji med žrtvami tudi otroci

Preživeli v napadu na nigerijsko cerkev. (Foto: YouTube)

Islamski skrajneži so na binkoštno nedeljo med mašo vdrli v katoliško cerkev na jugozahodu Nigerije v mestu Ondo in streljali na vernike, pri čemer so ubili najmanj 50 in ranili več deset ljudi. Napad je bil nepričakovan, saj je Ondo že od nekdaj eno varnejših mest v državi. Napad je obsodil tudi papež Frančišek.

Oboroženi skrajneži so med mašo v nedeljo izvedli napad na katoliško cerkev sv. Frančiška v državi Ondo v Nigeriji, pri čemer je v tako imenovanem “satanskem napadu” umrlo več kot 50 ljudi, so sporočili lokalni uradniki in prostovoljci, piše Washington Post. Verniki so na ta dan slavili binkošti v spomin na prihod Svetega Duha na apostole po Kristusovem vnebohodu v nebesa.

Po poročanju tujih medijev so napadalci vdrli v katoliško cerkev svetega Frančiška Ksaverja v mestu Owo, ko so se verniki zbrali na binkoštno nedeljo. Napadalci naj bi streljali nenadzorovano in celo detonirali eksplozivno napravo. Zdravniki, lokalni uradniki in prostovoljci, ki so pomagali poškodovanim, so povedali, da je bilo smrtnih žrtev najmanj 50, na desetine pa se jih zdravi zaradi poškodb v prenatrpanih lokalnih bolnišnicah. Državne oblasti so za medije povedale, da so med mrtvimi tudi otroci, na enem od videoposnetkov po napadu pa naj bi trupla ležala v mlakah krvi. Guverner države Ondo Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu pa je v nedeljo obsodil “podli in satanski napad” in se zavezal, da bo odkril napadalce.

Nigerija se že več kot desetletje spopada z uporom na severovzhodu islamskih ekstremističnih upornikov. (Foto: epa)

Domnevajo, da za tem stojijo islamski skrajneži
Čeprav nigerijske varnostne sile napadalcev še niso identificirale, pa je šlo po mnenju analitikov za teroristični napad, ki je bilj ciljan na katoliške vernike, zato domnevajo, da je šlo za islamske skrajneže. “Napad je nedvomno teroristične narave, obseg in brutalnost pa nakazujeta, da je bil skrbno načrtovan in ne impulziven,” je v intervjuju za Associated Press dejal Eric Humphery-Smith, višji analitik za Afriko pri podjetju Verisk Maplecroft za obveščanje o tveganjih.

Nigerija kot najbolj naseljena država v Afriki z 206 milijoni ljudi se že več kot desetletje spopada z uporom na severovzhodu islamskih ekstremističnih upornikov Boko Harama in njegovega odcepa province Islamska država Zahodna Afrika. Ekstremisti, ki so po štetju ZN ubili več kot 35.000 ljudi, se borijo za vzpostavitev šeriatskega prava in zaustavitev zahodnega izobraževanja. Ondo pa že dolgo velja za eno varnejših držav.

Ana Hribar