fbpx

V Savdski Arabiji usmrtili 47 teroristov

Med usmrčenimi osebami so tudi suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida (foto: epa).

V Savdski Arabiji so usmrtili 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med usmrčenimi je tudi šiitski šejk Nimr Baker al Nimr.

55-letni al Nimr, nasprotnik al Saudove sunitske dinastije, je bil zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov na smrtno kazen obsojen leta 2014. Med drugim je leta 2011 organiziral tudi demonstracije proti diskriminaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lani usmrtili 153 ljudi
Med usmrčenimi osebami so tudi suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida. Med njimi ni al Nimrovega nečaka Alija al Nimra, ki je bil ob aretaciji mladoleten.

V Savdski Arabiji, ki zavrača pozive k ukinitvi smrtne kazni, so lani usmrtili 153 ljudi.

EU in AI obsodila usmrtitve v Savdski Arabiji
Evropska unija in organizacija za človekove pravice Amnesty International sta se danes prav tako odzvali na usmrtitve v Savski Arabiji. V Bruslju so poudarili, da usmrtitve obsojajo, AI pa je izpostavila predvsem usmrtitev znanega šiitskega klerika Nimra al Nimra, ki jo je označila kot poskus njegovega utišanja.

B. O., STA