fbpx

V Savdski Arabiji zahtevajo smrt ženske, ki je šla na zajtrk brez hidžaba

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

V Savdski Arabiji se ženska, ki se je uprla oblastem in se drznila pojaviti na ulici brez hidžaba, sooča z zahtevami po eksekuciji. Fotografirala se je v Riyadu, glavnem mestu Savdske Arabije. Na Twiterju je fotografijo podnaslovila z Malak Al Shehri. Zaradi groženj je najprej izbrisala fotografijo, kmalu pa kar račun.

Njena fotografija je bila preposlana po Twiterju in zbudila ogorčenje pri mnogih uporabnikih. Eden izmed njih je celo zapisal: “Ubijte jo in jo vrzite psom.” Spet drugi je zahteval njeno kri, tretji pa strogo kazen za ‘grozljivo situacijo’. Čeprav je izbrisala svoje sporočilo, grožnje niso prenehale. Po drugi strani pa je dobila veliko podporo v socialnih medijih. Graeme Robinson je tvitnil: “Svet potrebuje več pogumnih žensk, kot je Malak Al Shehri, ne pa strahopetne fanatične moške, ki jo hočejo ubiti.”

Anonimni študent je zapisal, da je Al Shehri napovedala, da gre zgolj na zajtrk brez hidžaba ali abaje, ki sta tradicionalni savdski pokrivali, kar je izzvalo val ogorčenja in groženj. Drug uporabnik Twiterja, Farah Aqqad, je zapisal: “Prišel je čas, da se upremo diskriminatornim abaja zaporom za ženske“.

Princ Alwaleed Bin Tal (Foto: you tube).

Princ Alwaleed Bin Talai (Foto: You tube).

Sprehajanje v javnosti brez muslimanskih pokrival in plaz groženj – vse to je sprožila izjava savdskega princa Alwaleeda bin Talaija, ki je javno izrazil mnenje, da je prišel skrajni čas, da pričnejo tudi savdske ženske voziti. “Preprečevanje ženski, da bi vozila avto, je podobno kršenju pravice do izobraževanja ali da bi imela neodvisno identiteto.” Savdska Arabija je zaenkrat še vedno edina država na svetu, ki prepoveduje ženskam vožnjo avtomobilov, kot zgodbo povzema Express.

Aleksandra Belšak