fbpx

V Siriji umrl Slovenec Martin Gruden. Boril se je na kurdski strani

Foto: epa

V ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, ki je trenutno v rokah skrajne skupine Islamska država, naj bi 27. julija umrl Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG. Novico o smrti je prek socialnih omrežjih sporočila YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine, potem ko o smrti obvesti sorodnike, tudi javno objavi.

Ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je v Siriji umrl slovenski državljan. “Svojci so bili o njegovi smrti že obveščeni. Ministrstvo bo v nadaljevanju vzpostavilo kontakt z lokalnimi oblastmi na območju, kjer je do smrti prišlo, ter skušalo pridobiti več informacij o okoliščinah in o možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino,” piše v sporočilu, objavljenem na spletni strani ministrstva. Grudnovo sirsko ime oziroma vzdevek je bil Rodi Cekdar.

YPG je novico o smrti Grudna objavil skupaj z novico o smrti svojega britanskega borca Deana Carla Evansa, ki naj bi padel 21. julija. Smrt 23- letnega Britanca je po poročanju britanskih medijev njegov oče John Evans danes že potrdil.

Za Kurde so borijo številni tujci
YPG oziroma Ljudske zaščitne enote veljajo za glavno kurdsko milico v Siriji. Oblasti v sosednji Turčiji levičarsko YPG obtožujejo, da izvaja napade na turškem ozemlju in da je sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke, ki se že tri desetletja bori proti turškim oblastem. YPG, ki so se ji od začetka krvavega konflikta pred petimi leti pridružili številni tujci, je zaveznica ZDA v boju proti IS na sirskih tleh.

Krvavi boji za vsako ped ozemlja
Arabsko- kurdska koalicija, v kateri sodeluje YPG, je ob zračni podpori koalicije pod vodstvom ZDA prav danes dosegla napredek v ofenzivi na Manbidž. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima mrežo informatorjev v Siriji, arabsko-kurdska koalicija sedaj nadzoruje 60 odstotkov Manbidža. Omenjena koalicija od konca maja bije boje proti IS za to strateško pomembno mesto blizu meje s Turčijo. Mandibž leži na območju med turško mejo in mestom Raka, ki je prestolnica Islamske države v Siriji.

M. P., STA