fbpx

V sirskem mestu Aleppo se obeta humanitarna katastrofa, če vse strani ne odložijo orožja

Foto: epa

Upanje Združenih narodov, da avgusta začne z mirovnimi pogajanji za končanje brutalne vojne v Siriji, je zaradi hudih bojev za drugo največje sirsko mesto Aleppo, končano. V mestu je ujetih kar 2 milijona ljudi.

Združeni narodi si že cel mesec prizadevajo k začetku pogovorov o stanju v Siriji, vendar so na zadnji seji varnostnega sveta ZN ustavili pogajanja, dokler obe strani ne bosta odložili orožja.

Premirje obeh strani bi omogočilo nujno potrebno humanitarno pomoč mestu, prav tako pa bi oskrbeli ranjene otroke. Rusija je predlagala humanitarne koridorje za tiste, ki želijo oditi iz mesta, vendar se z njim niso strinjali britanski diplomati.

Rusijo so obsodili, da je popolnoma spregledala sistematično bombardiranje bolnic na vzhodnem delu mesta. Usoda Aleppa, kjer potekajo najbolj siloviti boji v sirski vojni, je zelo negotova, kar priznavajo številni strokovnjaki.

Želijo izstradati mesto
Sirska vojska, ki je zvesta predsedniku Basharju al- Assadu, je že na začetku julija zaprla vse poti na vzhodnem delu mesta, vendar je naletela na upor upornikov, ki jih podpira zahod, Turčija ter Savdska Arabija. Vse sile so mesto odrezale od vode sredi najhujše poletne vročine.

Humanitarni delavci pravijo, da je v vzhodnem delu mesta ujetih med 250 tisoč in 275 tisoč ljudi, v celem mestu pa je 2 milijona prestrašenih prebivalcev, ki so že več dni brez tekoče vode. Če bi vse strani prekinile ogenj, bi ZN v dnevu ali dveh dostavili potrebno humanitarno pomoč.

M. P.