fbpx

V smetnjaku našli pas z eksplozivom – si je Abdeslam v zadnjem trenutku premislil?

Foto: epa

V južnem predmestju Pariza Montrouge so v smetnjaku našli pas z eksplozivom, kakršnega običajno uporabljajo samomorilski napadalci. Našli so ga smetarji in ga nato predali policiji. Je pripadal trenutno najbolj iskanemu moškemu v Franciji Salahu Abdeslamu?

Preiskovalci petkovega pokola v Parizu so medtem iz podatkov, pridobljenih iz telefona, ugotovili, da naj bi se prav v Montrougu v času pariških napadov 13. novembra nahajal Salah Abdeslam, ključni osumljenec za napade, ki pa je po zadnjih podatkih še vedno na begu. V Franciji in Belgiji za njim trenutno potekajo obsežne iskalne akcije.

Odvetnik enega od osumljencev, ki so ga obdolžili pomoči Abdeslamu pri begu iz Bruslja, je sicer opozoril, da naj bi se bil Abdeslam “pripravljen razstreliti”.

Vprašanja, na katera iščejo odgovore
Glede zadnje najdbe pa se že odpirajo različna vprašanja. Strokovnjak za terorizem Paul Cruickshank je za CNN dejal, da se že porajajo vprašanja, ali si je Abdeslam v zadnjem trenutku premislil in zbežal v Belgijo.

Če ugotovijo, da je samomorilni jopič pripadal Abdeslamu, se takoj nato pojavi vprašanje – zakaj so ga odkrili šele 10 dni po napadu? In če ne pripada njemu, čigav potem je?

“Možno je, da ga je odvrgel kdo drug, napadalec, o katerem še nič ne vemo. Zato bodo preiskovalci gotovo opravili več forenzičnih preiskav, da bi ugotovili, komu je jopič pripadal. To bo zdaj glavna prioriteta francoskih preiskovalcev,” je še dejal Cruickshank.

Barbara Oprčkal, STA