V Srbiji so mafijski umori stalnica, mladoletniki pa pripravljeni moriti že za 200 evrov!

Umor Nenada Blagojevića (Foto: Twitter)

Načini mafijskih likvidacij, ki se dogajajo na Balkanu, so ustaljeni, po zgledu iz Amerike pa se največkrat zgodijo s pomočjo avtomatskega orožja. Žrtev je tako v trenutku pokošena z dežjem nabojev, storilci pa prizorišče hitro zapustijo. V zadnjem času so vse pogostejše tudi eksplozije, v tem primeru pa se večkrat v vlogi kolateralne žrtve znajdejo naključni mimoidoči, avgusta je bila na primer hudo poškodovana nekdanja španska miss Olatz Bilbao. Da so najhujši zločini za nekatere del vsakdana, pa priča dejstvo, da so nekateri mladoletniki pripravljeni moriti že za 200 evrov!

Dve izmed nedavnih likvidacij, ki sta bili storjeni pred novim letom, sta šolski primer takšnih likvidacij. Takrat sta bila likvidirana Džordže Zafirović in Nenad Blagojević. Prvi korak je sledenje žrtvi in seznanitev z njenimi vsakodnevnimi aktivnostmi in navadami ter iskanje pomembnih informacij, ki bodo pomagale pri likvidaciji. Drugi korak je pričakati žrtev v zasedi, tretji korak pa predstavlja samo likvidacijo, ki je običajno storjena z avtomatskim orožjem. To pomeni, da je žrtev v trenutku zasuta z dežjem nabojev, kakor se je po poročanju Kurirja zgodilo tudi v primeru Zafirovića, ki so ga neznani napadalci pričakali na parkirišču. Žrtev je umrla v trenutku, avtomobil napadalcev pa so kasneje našli nedaleč od kraja prizorišča zločina, kjer je bil zažgan in zapuščen.

Način mafijskih likvidacij po zgledu iz Chicaga je ustaljen že prek sto let
Kriminolog Dobrivoje Radanović je pojasnil, da je to klasičen način likvidiranja, ki pa ga je označil za plagiat: “Mafijski način obračunavanja s tistimi, ki ne spoštujejo centrale, so dolžni ali pa zlorabijo produkte, so se dogajali že pred več kot sto leti, ko so v Chicagu pričeli z avtomatskim orožjem streljati v lokale iz avtomobilov. Nič ni novega, ko se pogovarjamo o takšnih likvidacijah. Motivi so lahko različni, a način izvršitve je v glavnem enak.” Tudi v primeru eksekucije 26-letnega Radoša Joksimovića, ki je bil septembra umorjen v Kragujevcu, je bilo tako. Neznani storilec z masko na glavi je do njega pristopil v nabito polnem lokalu in ga pokončal z nekaj streli, nato pa se je odpeljal z motorjem, s katerim je prišel. “Skuterji in motorji se skozi promet izmuznejo lažje kot avtomobil. Z njimi se hitro in na lahek način da zapustiti kraj zločina, lažje se zamenja registrske tablice in hitro se jih zažge, medtem ko je vse to pri avtomobilu bolj zapleteno. Lahko se, recimo, zagozdi v prometu, vidni ste, prav tako pa obstaja možnost, da padete v roke policijski patrulji,” je še pojasnil Radanović.

Umor Džordža Zafirovića (Foto: Twitter)

Pogosto so kolateralne žrtve mafijskih napadov tudi naključni mimoidoči
Srbska policija ima vse pogosteje opravka tudi z eksplozijami, ko avtomobil zažgejo ali pa avtomobil raznese v eksploziji. Kot pojasnjuje Radanović, je to značilno za tiste prostore: “Tudi v tujini smo priča takšnim primerom, a jih je mnogo manj kot pri nas. Eksplozija med vožnjo ali pa zažgan avtomobil kot opomin se dogajata pogosto, saj je za likvidatorje to lažji in varnejši način. Bomba se lahko podtakne kadarkoli ponoči in se aktivira na daljavo.” V lanskem letu sta bila tako na primer ubita Nenad Blagojević in Siniša Milić – Boske, v slednjem primeru so storilca sicer hitro odkrili na podlagi analize DNK. Odkrili so, da je v likvidaciji sodeloval Darko Dulović, obsojenec z debelim dosjejem, ki se zaradi preprodaje drog že nahaja v zaporu. A takšna neprofesionalnost kriminalcev ima več negativnih posledic kot pozitivnih, pogosto so žrtve takšnih napadov tudi nič hudega sluteči naključni mimoidoči. Kot poroča Kurir, je bila avgusta tako na primer težko poškodovana nekdanja španska miss Olatz Bilbao, ki se je tam nahajala slučajno.

Olatz Bilbao (Foto: Facebook)

Mladoletniki pripravljeni moriti že za 200 evrov
Cena takšnih likvidacij je sicer odvisna od orožja, ki se bo pri tem uporabilo, in načina. V Srbiji naj bi bilo mnogo mladoletnikov, ki so pripravljeni moriti že za 200 evrov, če je žrtev pomembna, pa se cena hitro povzpne vse do 30 tisoč evrov. Radanović je pojasnil, da glede tega ne obstaja ustaljen cenik, prav tako pa cene nihajo od klana do klana.

J. Ž.