V švedskem Malmu po zažigu Korana izbruhnilo nasilje, policija nima več nadzora nad situacijo

Protesti v Malmu na Švedskem (Foto: epa)

V švedskem Malmu se je razvil plaz kaotičnih razmer, ko je protiislamski aktivist javno zažgal Koran in to objavil na spletu. Dejanje je sprožilo proteste, ki so se prevrgli v hude nemire, protestniki pa so pričeli požigati ulice in se spopadali s policisti. 

V petek zvečer se je zbralo preko tristo protestnikov na ulicah Malma, ki so se zoperstavili ekstremnemu desničarskemu gibanju. Predstavniki ekstremnega desničarskega gibanja so javno zažgali Koran, to pa je kasneje sprožilo val protestov. Množica se je večala, pričeli so s požiganjem in razbijanjem avtomobilov, kar je sprožilo močan odziv policije, ki pa situacije ne more več nadzorovati, poroča RT.

“Trenutno imamo nenehne in nasilne izgrede, nad katerimi nimamo nadzora,” je za javnost povedal tiskovni predstavnik policije Rickard Lundqvist. V okrožju Rosengård v Malmu so izbruhnili spopadi med protestniki in organi pregona. Protestniki so v policiste in v vozila za nujne primere metali kamenje, granitne kocke in ognjemete.

Med protesti je bilo slišati vzklikanje “Allahu akbar”, kar v arabščini pomeni “Bog je vsemogočen”, med vzklikanjem pa so pričeli s požiganjem gum in drugih razbitin, kar je povzročilo črn dim, ki se je vil proti nebu. Največji požar so zabeležili na podzemnem parkirišču Rosengård, ki je bil oddaljen le kilometer stran od ostalega dogajanja.

Kot smo omenili, je hude izgrede povzročilo dejanje članov skrajne desničarske danske organizacije “Stram Kurs”, kar v prevodu pomeni “trda roka”. “Stram Kurs” je skrajno desna politična stranka na danskem, ki jo je leta 2017 ustanovil protiislamski aktivist Rasmus Paludan. Aktivisti stranke so Koran zažgali v parku, sredi belega dne in z javno objavo prižgali sodček smodnika.

https://twitter.com/zerosum24/status/1299457370565869572?s=20

Drugje v Malmu naj bi bili trije člani “Stram Kursa” aretirani zaradi spodbujanja sovraštva do etnične skupine, potem ko so v javnosti zažgali še en Koran. Paludanu je bil v petek prepovedan vstop na Švedsko, kjer so mu na kontrolni točki prepovedali vstop v Malmö in podali dveletno prepoved vstopa v državo, saj obstaja nevarnost, da bi motil javni red.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1299446722620465153?s=20

Desni aktivist je pred tem zaprosil za dovoljenje za demonstracijo v Malmu, kjer naj bi se udeležil kurjenja Korana z uličnim umetnikom Dan Parkom, kar so švedske oblasti takoj zavrnile. Sodišče je trdilo, da “čeprav so svoboda zbiranja in demonstracije ustavno varovane pravice”, lahko vlada prepove zborovanje “zaradi reda in varnosti”.

Sara Kovač