fbpx

V Ukrajini poročajo o več kot 200 kršitvah prekinitve ognja

Foto: epa

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je na ukrajinsko-ruski meji na območjih Donecka in Luganska v enem dnevu zabeležila več kot 200 kršitev prekinitve ognja, pri čemer naj bi bil en vojak ranjen, poroča STA. Medtem pa Reuters poroča, da se je na tisoče ruskih vojakov umaknilo z ukrajinske meje, potem ko so mesec dni na meji izvajali vaje.

Po poročanju STA je OVSE, ki spremlja konflikt med ukrajinskimi vladnimi silami in separatisti na vzhodu Ukrajine, na območjih Donecka in Luganska v enem dnevu zabeležila več kot 200 kršitev prekinitve ognja.

V začetku tega tedna sta se sprti strani ob posredovanju Francije in Nemčije dogovorili, da se ponovno zavežeta k prekinitvi ognja, ki je bila sklenjena pred letom in pol, vendar je bila nato večkrat kršena. Nadzorna misija Ovseja je v četrtek poročala o 173 kršitvah prekinitve ognja v Donecku, od tega o 156 eksplozijah, medtem ko je bilo v Lugansku zabeleženih 84 kršitev prekinitve ognja, vključno s 45 eksplozijami.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Ukrajinska vojska je danes zjutraj sporočila, da so separatisti tudi v petek petkrat kršili prekinitev ognja in da je bil en vojak ranjen, še poroča dpa. Takšne kršitve kažejo, da se konflikt, ki tli že od leta 2014, kljub diplomatskim prizadevanjem ne umirja. Združeni narodi ocenjujejo, da je doslej umrlo več kot 13 tisoč ljudi. Poročila o domnevnih ruskih pripravah na invazijo na Ukrajino že več tednov vzbujajo zaskrbljenost, medtem ko v Rusiji zanikajo trditve, da bi načrtovali vojaško intervencijo.

Deset tisoč ruskih vojakov naj bi se umaknilo z rusko-ukrajinske meje
Po poročanju agencije Interfax je ruska vojska danes sporočila, da je več kot tisoč vojakov s tanki in helikopterji izvedlo manever v bližini ruskega mesta Voronež na meji z Ukrajino. Reuters pa poroča, da je več kot deset tisoč ruskih vojakov zapustilo številne regije v bližini Ukrajine – vključno s Krimom, Rostovom in Kubanom – in se vrnilo v svoje stalne baze.

Sara Rančigaj