fbpx

V Ukrajini razbili neonacistično celico pod vodstvom ruskega državljana – je šlo za nov Putinov poskus destabilizacije države?

Foto: SBU

Sredi junija so agenti ukrajinske tajne službe SBU v okviru preiskav v mestih Kijev in Harkov razbili neonacistično celico pod vodstvom ruskega državljana, pri tem pa so zasegli več sto izvodov prepovedane neonacistične literature, ki je izvirala iz Rusije, orožje in zastave Tretjega rajha. Najverjetneje je šlo pri tem za nov poskus destabilizacije Ukrajine s strani Rusije pod vodstvom avtoritarca Vladimirja Putina, ki se takšnih taktik poslužuje v številnih državah v regiji in po svetu, da bi tako okrepil svoj vpliv. Pripadniki neonacistične celice bodo obtoženi spodbujanja teororizma.

Agenti ukrajinske tajne službe SBU so 17. junija preiskali dve poslopji v mestih Kijev in Harkov, pri tem pa naleteli na sedež neonacistične celice. Tam so odkrili strelno orožje, eksplozive in naboje.

Skupina, ki so jo z akcijo razbili, je med drugim distribuirala manifest novozelandskega terorista Brentona Tarranta, ki je 15. marca lansko leto v Christchurchu v strelskem pohodu ubil 51 oseb. Kot smo že poročali, je Tarrant navdušenec nad ekofašizmom in socializmom, pred napadom pa je med drugim obiskal tudi Ukrajino in Rusijo.

Manifest je neonacistična celica distribuirala prek aplikacije Telegram
Manifest, ki ga je distribuirala razbita neonacistična celica, je bil preveden v ukrajinski jezik in v ruščino, distribuirali pa so ga med drugim tudi elektronsko prek aplikacije Telegram. Na ta način so dosegli 3 tisoč ljudi.

Foto: SBU

Zasegli neonacistično literaturo, orožje in zastave Tretjega rajha
Agenti SBU so tekom operacije zasegli naprave za tiskanje, več kot 300 izvodov nacističnih publikacij, zastave Tretjega rajha, orožje, strelivo, eksplozive, računalnike in čeke, ki jih je skupina prejela kot plačilo za prepovedano literaturo. V Harkovu so zasegli 200 izvodov prepovedane neonacistične literature.

Foto: SBU

Neonacistično celico je vodil ruski državljan
Kot vse kaže, je neonacistično celico vodil ruski državljan. Na kraju so namreč našli ruski potni list, prav tako pa večji del zasežene neonacistične literature izvira iz Rusije. Ni še znano, ali je skrajnež deloval samostojno, ali pa gre še za en pritlehen poskus destabilizacije Ukrajine s strani ruskega avtoritarca Vladimirja Putina. Kot je znano, Rusija na takšen način skuša destabilizirati številne države v regiji in po svetu, da bi okrepila svoj vpliv.

Foto: SBU

Člani skupine bodo obtoženi spodbujanja terorizma.
Trenutno je v teku predsodna preiskava v smeri obtožbe spodbujanja terorizma.

Rok Krajnc