fbpx

V Ukrajini se pričenja “druga faza” spopadov 

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ukrajina je prevzela nadzor nad območjem severno od prestolnice in ponekod prešla v protiofenzivo. Rusija krepi napade na jugu in vzhodu države. Del taktike so tudi brutalna obstreljevanja mest in raketni napadi, ki terjajo številna življenja in povzročajo ogromno škodo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek zvečer preko družabnega omrežja Telegram sporočil, da so ruske sile začele obsežno ofenzivo v vzhodni ukrajinski regiji Donbas. Kot je zapisal, lahko potrdijo, da je ruska vojska začela bitko za Donbas, ki jo je pripravljala dalj časa.

Poročila o umiku ruskih enot iz nekaterih delov Ukrajine so po pisanju Institute for the Study of War točna. Severno od Kijeva je ukrajinska vojska osvobodila mesta Buča, Ivankiv, Borodjanka, Vorsel in druga. Rusi so se umaknili tudi z območja Černobila. Za seboj so pustili pravo razdejanje. Po spletu krožijo posnetki, s katerih se da razbrati, da so zapustili del oborožitve, vozil in celo svoje padle vojake. Ukrajina je osvobodila skoraj celotno kijevsko oblast.

Srditi boji se nadaljujejo
V protiofenzivah jim je uspelo osvoboditi še del ozemlja vzhodno od Kijeva in v oblasti Heršon na jugu države. Rusija tam še vedno okupira istoimensko regionalno prestolnico. Poročila kažejo, naj bi Rusija še naprej pošiljala enote na vzhod države, kjer si, kot vse kaže, želi vzpostaviti kvazidržavne entitete, ki bi vladale na okupiranem ozemlju. V naslednjih dneh bo na bojišču izjemnega pomena obramba ukrajinskih enot na frontni črti ob okupiranih delih Luganska in Donecka. Rusija je namreč osvojila mesto Izjum, ki leži ob ključni prometnici med Donbasom in Harkovom. Ukrajinci se bojijo, da bi se tam utegnilo ponoviti leto 2015, ko je v bitki pri Debalcevu ruska vojska obkrožila ukrajinsko in jo prisilila k umiku.

Foto: epa

Grozljiva poročila z bojišča
Ukrajinsko generalno tožilstvo je izpostavilo grozljive primere posilstev, ki naj bi jih bili zagrešili ruski vojaki. Zaskrbljenost o poročilih o spolnem nasilju je izrazila tudi Bela hiša. Po poročanju New York Timesa so ruski vojaki v bližini ukrajinske prestolnice Kijev posilili žensko, ki so ji pred tem ubili moža. Dejali so ji, da so ga ustrelili, ker je bil “nacist”. Vse to je iz sosednje sobe poslušal njun otrok. Podobna poročila je slišati tudi iz drugih krajev, kot sta Mariupolj in Buča. O primerih so obveščene tudi za to področje pristojne mednarodne organizacije. Po svetovnem spletu krožijo tudi slike ubitih ruskih vojakov, pri katerih so našli denar, tudi v tujih valutah, in nakit. Domnevajo, da so to ukradli. Po mednarodnem pravu so spolni napadi v času vojne vojni zločini. Poročila še pravijo, da so nekatere od žrtev po dejanjih ubili, nekatere pa so napravile samomor. Generalno tožilstvo je do 2. aprila zbralo podatke o 3792 primerih vojnih zločinov in 2128 primerih kriminalnih dejanj, ki ogrožajo nacionalno varnost.

Kaj si želi Ukrajina?
Ukrajina si želi predvsem vojaška letala, sisteme zračne obrambe dolgega dosega in po novem celo tanke. V poštev pride oprema, s katero so njene enote že seznanjene. Tu govorimo predvsem o oborožitvi iz nekdanje Sovjetske zveze, ki jo še imajo nekatere države članice zveze Nato. Med temi je tudi Nemčija, ki je nedavno potrdila, da Ukrajini lahko pošlje 60 pehotnih bojnih vozil tipa BMP-1. Ob tem Ukrajina zasežena ruska vozila, ki so še v primernem stanju, popravlja in preureja za svoje enote. Rusija ima premoč na nebu in pri izstrelkih dolgega dosega, ki jih med drugim izstreljuje tudi s Črnega morja. Rusija je poškodovala večino vojaških letališč in z njimi povezano infrastrukturo, zato se zdi, da rabljena letala Mig-29 iz Poljske stanja na bojišču ne bi kaj dosti spremenila. Za vzdrževanje letal so potrebni specializirani prostori, Rusija pa je marca napadla tovarno, ki je ta letala popravljala. Ukrajini bi Zahod bolj pomagal s pošiljanjem brezpilotnih letal, kar že počne. 1. aprila so ZDA potrdile, da bodo poslale dodatne drone Switchblade in izvidniške drone Puma. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihailo Podoljak je dejal, da bodo brez težke oborožitve težko premagali Ruse. Bitka za Kijev je za zdaj dobljena – po mnenju mnogih pa sledi brutalna bitka za Donbas.

Klemen Pucko