V Ukrajini ustanovili samostojno pravoslavno cerkev; ZDA že čestitale metropolitu Epifaniju

Za vodjo nove cerkve so izbrali metropolita Perejaslavla Epifanija. (Foto: Twitter)

Vodilni predstavniki ukrajinske pravoslavne cerkve so v soboto ustanovili samostojno ukrajinsko cerkev. Na sinodi v Kijevu so ustanovitev samostojne cerkve podprli škofje, duhovniki in laiki iz dveh cerkva, zvestih ukrajinskim oblastem, poročajo tuje tiskovne agencije. Za vodjo nove cerkve so izbrali metropolita Perejaslavla Epifanija.

Eden od treh delov ukrajinske cerkve, ki je zvest Moskvi, na sinodo ni poslal svojih predstavnikov. Na srečanju so tako sodelovali samo predstavniki kijevskega patriarhata, ki se je od Moskve ločil v 90. letih prejšnjega stoletja, in ukrajinske avtokefalne pravoslavne cerkve. Združena ukrajinska cerkev bo po številu vernikov ena največjih v pravoslavnem svetu.

“Danes je dan dokončne osamosvojitve od Rusije,” je ob ustanovitvi poudaril ukrajinski predsednik Petro Porošenko, častni gost sinode.

Ukrajinski duhovniki so tako na sinodi udejanjili zgodovinsko odločitev ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki je oktobra priznal samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve, s čimer je povzročil razkol v pravoslavni cerkvi.

Odločitev je razjezila rusko pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Carigradu.

Oblasti v Kijevu cerkveno vprašanje obravnavajo kot vprašanje nacionalne varnosti. Porošenko je v preteklosti vejo ukrajinske cerkve, ki je zvesta moskovskemu patriarhatu, označil za grožnjo.

Patriarh Bartolomej I. bo samostojnost nove cerkve po napovedih razglasil januarja prihodnje leto.

Kaj bo storil del ukrajinske cerkve pod nadzorom Moskve, ki ima sicer več župnij kot kijevski patriarhat, ostaja neznanka. Ruska pravoslavna cerkev in Kremelj sta izrazila bojazen, da si bodo cerkve in samostane, zveste Moskvi, poskušali podrediti s silo ali pravnimi sredstvi.

Patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je v petek v pismu papežu Frančišku, Združenim narodom in drugim pozval Zahod, naj pred preganjanjem brani ukrajinsko cerkev, ki je zvesta Moskvi. Po njegovih informacijah so namreč ukrajinske oblasti izvajale pritiske na člane te cerkve.

ZDA čestitale metropolitu Epifaniju
Ameriško veleposlaništvo v Kijevu je že poslala prvo čestitko: “Čestitamo Ukrajini za današnji zgodovinski Koncil, kjer so ustanovili lokalno, neodvisno ukrajinsko pravoslavno cerkev, in toplo čestitamo metropolitu Epifaniju kot vodji nove cerkve. Podpiramo, da imajo vsi Ukrajinci možnost, da verujejo, kot se odločijo. Toleranca in združevanje sta ključnega pomena za mirno tranzicijsko obdobje, tako da lahko ljudje različnih verskih pripadnosti živijo in prebivajo skupaj.”

Demokracija.si

 • xtc

  V Ukrajini je lahko samo ukrasjinska cerkev ne pa Ruska,ki naj bo v Rusiji.

  • Hunyađi

   ruska

 • Hribouc

  Moskovski patriarh obvesti Vatikan (ki ga tako ljubi, a nede?) in Združene Narode, da ukrajinski patriarh
  tlači rusko avtokefalno Cerkev. Prav.
  Ampak, ko so oni, nasilni Rusjaki v imenu vseh krvavih ruskih despotov tlačili celotno Ukrajino, vse Ukrajince cela debela tri stoletja, to pa nič ne šteje – in celo dopustili Holodomor in 9 milijonov žrtev in ga nikoli obsodili !?
  Materi Božji posvečen narod !? A res ?
  NIČ NE NAREDIJO ! NASPROTNO.
  TIPIČNO MORILSKA RUSIJA!
  Hudiču zapisan narod, zdaj pod Putinom Groznim!

 • Hribouc

  Se opravičujem, pozabil!
  ČESTITAM IZ SRCA, UKRAJINSKI TRPINČENI NAROD SKOZI STOLETJA !
  Boste dočakali, Svobodo, boste!
  Hudič Putin Grozni nikoli ne bo zmagal – je obljubila Mati Božja in bo kači , ki se hodi križat pod Vršič, glčavo strla !!!

  • Nesporni luzer 2018

   Ne nakladaj bedak nerazgledani

   • Hribouc

    Žališ mojega predsednika.
    Zamenjaj sliko.
    Sicer zahtevam, da te administrator zbriše.

    • Nesporni luzer 2018

     Tepec neumni, a ne vidis da se “tvoj predsednik” norca dela iz tebe? Se pred DZ vas ni prisel podpret ko vas je enih 100 tam “strajkalo”. In ti se vleces zanj? Si pa res ovca. Ko bos pogruntal da je JJ mar samo za placo, ki jo mesecno vlece, tedaj bos ze naredil en korak. Ne zalim tebe ali tvoje druzine, zalim pa pokvarjenega politika. In do tega imam pravico!

  • hle

   Pravzaprav pred stoletji Ukrainskega naroda niti ni bilo malo se poduči Ukraina kot pojem je nastala šele v času SZ

 • Nesporni luzer 2018

  Najbolj mi je hecno ko Amerika kao v vsem podpira Ukrajino, le vojasko se je ne upa podpret. Kaj je oranzni Dumpko, a se boji Putina? Dvomi v to da je se vedno No1 v svetu? Odkar je ta oranzni stvor prezident, je Kitajska ze prehitela Ameriko, Rusija pa je tik za njo, ali celo ob njej. MAGA my ass:)))

  • Caetano

   Kitajski komunisti in KGB struktura iz Moskve so dalec za ZDA. Celo zdruzeni skupaj.

 • Caetano

  Tudi jaz cestitam novemu staresini ukrajinske narodne cerkve!

 • Hunyađi

  Vse religije so brez kurca, kermu nuca da bel lonec na glavi.

 • pajac debeli

  Sovjetski komunajzi so pobili 3 miljarde Ukrajincev. Skrajni cas, da se Ukrajina odmakne od Rusije.

  • Ivan Friderik Novak

   Ti si pravi pajac, ki ga je tolstorita mati kotalila po stopnicah navzdol.
   Posledice kotaljenja smo že opazili že v tvojih starejših komentarjih, budalo zasaljeno.

  • Ivan Friderik Novak

   Svetujem ti, da uporabljaš naravno zdravilo za zniževanje maščob v krvi.
   To je dober cviček.
   Ali razumeš nerazgledani in polizobraženi bumbar?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!