V Ukrajini življenje izgubil še en Putinov general

Foto: iStock/Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je sodeč po poročanjih izgubil še enega generala v vojni proti Ukrajini. To je 44-letni generalmajor Dmitrij Uljanov, ki se je po upokojitvi vrnil v aktivno službo kot poveljnik v ruski invaziji na Ukrajino. Umrl naj bi v požaru, medtem ko ga je napadla ukrajinska sabotažna skupina.

Dmitrij Uljanov je bil včasih vrhunski padalec in poveljnik elitne 98. gardne letalske divizije. V sedanjo vojno je šel poveljevat polku mobilizirane motorizirane pehote iz Tatarstana. Družinski prijatelj je objavil, da je bil sin poveljnika. “Kot njegov oče ni bil v ozadju, ampak je šel na frontno linijo,” je pisalo v hvalnici.

Uljanov je prvi tako visoki poveljnik, ki je bil ubit po več mesecih. Putin je v vojni izgubil vsaj deset tako visokih poveljnikov. Sodeč po lanskih poročilih so bili v vojni ubiti: generalpodpolkovnik Jakov Rezancev, generalmajor Andrej Kolesnikov, generalmajor Andrej Suhovetski, generalmajor Vitalij Gerasimov, generalmajor Vladimir Frolov, generalmajor Andrej Simonov, generalmajor Oleg Mitjaev, generalmajor Kanamat Botašev in generalmajor Roman Kutuzov. Več drugih prejšnjih trditev o smrti visokih častnikov, padlih v vojni, pozneje po poročanju Daily Maila ni bilo potrjenih.

Generalpodpolkovnik Jakov Rezancev, generalmajor Andrej Kolesnikov, generalmajor Andrej Suhovetski (Foto: Twitter)

Trenutno sicer potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je nedavno sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je svojim vojakom zahvalil za odločen odpor. Britansko obrambno ministrstvo je danes po poročanju STA sporočilo, da se Rusija verjetno pripravlja na začetek nove ofenzive. Prepričani so, da Rusiji v prihajajočih tednih ne bo uspelo v zadostni meri okrepiti oboroženih sil, zato to poteka vojne bistveno ne bo moglo spremeniti.

Sumijo, da ruski poveljniki zaradi političnega pritiska zasledujejo povsem nerealne cilje
Rusija se verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem poudarja, da Moskva v prihodnjih tednih ne bo uspela zadostno okrepiti svojih sil, potek vojne pa se ne bo bistveno spremenil. Za uspešno izvedbo ofenziva Moskvi primanjkuje tako streliva kot vojakov. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki prav tako pričakuje začetek ofenzive v tem mesecu, je opozoril, da so sanje okupatorja, da razširijo kopenski koridor do Krima.

Britanski vojaški strokovnjaki ocenjujejo, da ruske sile v zadnjem času na fronti niso bistveno napredovale. “Zajeti jim uspe le nekaj sto metrov na teden. To je skoraj gotovo zato, ker Rusija zdaj nima zadosti streliva in sil, potrebnih za uspešne ofenzive,” so izpostavili pri britanskem obrambnem ministrstvu. Obstaja sum, da ruski poveljniki na račun političnega pritiska zasledujejo povsem nerealne cilje, ki pa jih z obstoječimi enotami, ki so slabo opremljene in neizkušene, ne bodo mogli doseči. “Še vedno je malo verjetno, da bo Rusija v prihodnjih tednih uspela nabrati sile, ki bi bistveno vplivale na izid vojne,” še poudarjajo.

Ana Horvat