fbpx

V Veliki Britaniji zaradi omikrona hospitalizirali 10 ljudi, premier Johnson pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom vse starejše od 18 let

Foto: epa

V Veliki Britaniji je bilo zaradi omikrona hospitaliziranih 10 ljudi, ena oseba naj bi umrla. Hospitalizirani naj bi bili stari med 18 in 85 let, večina pa naj bi bila cepljenih z dvema odmerkoma. Britanski premier Bori Johnson je javnost že pozval k prejetju poživitvenega odmerka, ki naj bi v teoriji lahko imel učinek proti okužb z omikronom, kar pa ne velja za cepljene s samo dvema odmerkoma. V kratkem bi lahko status cepljenih imeli samo posamezniki, ki so poleg rednih dveh odmerkov cepiva proti covid-19 prejeli še vsaj poživitveni odmerek.

“Na žalost omikron povzroča hospitalizacije in na žalost je bil zaradi omikrona potrjen primer smrti,” je za javnost povedal britanski premier Boris Johnson. “Zato mislim, da je ideja, da gre za blažjo obliko virusa nekaj, kar moramo pustiti ob strani in se zavedati same hitrosti, s katero širi med prebivalstvom. Zato je najbolje, da vsi prejmemo poživitveni odmerek,” je vztrajal britanski premier.

V Veliki Britaniji so v zadnjih dneh po poročanju Daily Mail zaradi omikrona hospitalizirali 10 pacientov, starih med 18 in 85 let. Z Agencije za varnost zdravja Združenega kraljestva (UKHSA) so priznali, da je med hospitaliziranimi zaradi omikrona “večina prejela dva odmerka” cepiva. Koliko od hospitaliziranih jih je prejelo tudi poživitveni odmerek, niso razkrivali. Ravno tako skrivajo, koliko od hospitaliziranih zaradi omikrona je necepljenih.

Poživitveni odmerek pogoj za status cepljenega
Polno cepljenega, to je za zdaj še vedno z dvema odmerkoma, je 69,6 odstotkov prebivalcev, od tega jih je tudi 35,1 odstotkov že prejelo tudi poživitveni odmerek cepiva, ki po trditvah zdravstvene stroke ni tretji odmerek. V roku treh tednov naj bi pogoj za status cepljenega bilo cepljenje s prvima dvema in poživitvenim odmerkom je opozoril britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Britanci so za prejem poživitvenega odmerka proti covidu-19 čakali tudi več ur. (Foto: epa)

Britanci se bojijo, da bi lahko v primeru naraščajočega števila okužb z omikronovim sevom sars-cov-2 sledilo novo zaostrovanje ukrepov v januarju, potencialno celo zaprtje države. Stanje v državi je vsekakor resno, saj kakor kaže omikron, ki se pri necepljenih kaže v  obliki blagih simptomov, pri določenem segmentu cepljenih zahteva celo hospitalizacijo in morda celo smrt. To bi lahko pomenilo, da je mutantski sev, ki je odporen na cepiva, mutiral v smer, kjer predstavlja resno nevarnost za cepljene.

Nekateri so zaradi strahu pred izgubo statusa cepljenega čakali v vrstah za poživitveni odmerek tudi več kot dve uri. Temu ni pripomoglo dejstvo, da je spletna stran NHS, prek katere so se Britanci lahko prijavili za prejem poživitvenega odmerka, zaradi navala padla in bila nedosegljiva.

Ivan Šokić