V Velikovcu so se hkrati poklonili brambovcem in Maistrovim borcem

(Foto: Nova24TV)

Na  mestnem pokopališču v Velikovcu na avstrijskem Koroškem je danes potekala spominska prireditev, na kateri so se predstavniki Slovencev in Avstrijcev spomnili žrtev, ki so padle v bojih v napetih predplebiscitnih časih.

Na tem pokopališču je pokopanih dvanajst slovenskih Maistrovih borcev in štirje avstrijski brambovci. Ob kulturnem programu je današnja prireditev v Velikovcu izzvenela v duhu dobrih odnosov med narodoma in sprave ter pozivov, da je potrebno preseči vse tisto, kar je obe skupnosti dolga leta delilo in kar jih je včasih naredilo za nasprotnike.

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Pod to prireditev so se že četrtič zapored podpisali dr. Josef Feldner, predsednik koroškega Heimatdiensta in član konsenzne skupine, profesor Janez Stergar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, in dr. Danijel Grafenauer, predsednik enakega kluba v Mariboru, ter dr. Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij iz Celovca in hkrati tudi član konsenzne skupine.

S spomini na preteklost, sprava in oblikovanje prihodnosti
Leta 2005 je takratni avstrijski zvezni kancler Wolfgang Schüssel povabil vodilne zastopnike manjšinskih organizacij Slovencev in koroških domovinskih zvez, da sedejo za skupno mizo v tako imenovani “koroški konsenzni skupini”, da bi se pogovarjali o odprtih vprašanjih okrog dvojezičnih krajevnih napisov.  Po v letu 2011 sklenjeni kompromisni rešitvi okrog vprašanja krajevnih napisov je na pobudo mirovnih raziskovalcev iz Avstrije in Slovenije prišlo do ustanovitve mednarodnega projekta Spominjanje – sprava – oblikovanje prihodnosti, ki ga sooblikujejo osebnosti civilne družbe obeh držav in ga spremljajo znanstveniki.

Oktobra 2014 pa je bila podpisana skupna izjava, ki spominja na vse žrtve, ki so umrle, ker politika ni rešila sporov na miren način. Izjava poziva k dialogu kot temeljni poti priznanja raznolikosti, zgodovinske sprave in skupnega oblikovanja bodočnosti. In ena od manifestacij na tej poti je danes potekala na velikovškem pokopališču.
(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Velikovec, kraj udbovskega terorizma
Velikovec na avstrijskem Koroškem pa je seveda dobro znan kraj, tudi po tem, da je tam slovenska Udba leta 1979 izvedla atentat, ki sta ga povzročila sodelavca Udbe Marina Blaj in Luka Vidmar, zanj pa je vedel tudi takratni politični vrh. Igor Omerza v svoji knjigi Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo dokazuje, da sta med vplivnimi komunističnimi funkcionarji za atentat vedela Stane Dolanc in France Popit, marsikaj pa naj bi vedel tudi Mitja Ribičič, v ozadju pa naj bi stala Janez Zemljarič in Tomaž Ertl.

Tisti Zemljarič, ki danes lobira med ministri Cerarjeve vlade, in tisti Ertl, ki ga je Türk odlikoval z državnim priznanjem. SDS pa je leta 2011 v parlamentu z dokumenti dokazovala, da je za ta terorizem vedel tudi Danilo Türk, ki je te dni tako klavrno končal s kandidaturo za generalnega sekretarja OZN. Nemara je Ertl dobil priznanje od Türka ravno zaradi tega. Pop TV, ki je takrat poročala, kako se SDS o  Türku laže, pa danes prinaša na dan nove dokumente, ki dokazujejo Turkovo udbovsko preteklost.

Delovanje Udbe na avstrijskem Koroškem in v zamejstvu nasploh je slovenski manjšini zelo škodovalo. V avstrijski javnosti se je tudi zaradi delovanja slovenske oziroma jugoslovanske zločinske tajne policije v zamejstvu krepil sovražen odnos do Slovencev v Avstriji in v času Jugoslavije si ne bi mogli zamisliti, da se bo dr. Josef Feldner skupaj s Slovenci na komemoraciji spominjal tudi Maistrovih borcev. Prekomejno skupno spominjanje žrtev plebiscitnih bojev, ki so ga naslovili 1920–2016: skupno spominjanje je živeta sprava, bi lahko bila vzor tudi za spravo v Sloveniji. Očitno je v primerjavi z okorelimi slovenskimi komunisti prvak Heimatdiensta dr. Josef Feldner veliko večji razumnik in demokrat.

O. K.

 • Olga

  KOMUNISTIČNI režim je naredil ogromno škode Slovencem v domovini in tujini! Za njim so ostale številne nedolžne žrtve, ki jih v Sloveniji še izkopavamo! Še vedno niso identificirane, nimajo svojega imena, nimajo svojega groba! Čeprav jim krivda nikoli ni bila dokazana, so označeni s strani “demokratičnih” oblastnikov za zločince!!! Oblast ni sposobna obsodbe komunističnega ZLOČINSKEGA režima! Zločincev ni sposobna kaznovati, celo ščiti jih!!!

  Bravo Avstrijci! Tako funkcionira demokratična država!

 • Caetano

  Kar se tice prve svetovne vojne je sprava mogoca in se dogaja povsod po Evropi. Kar se tice druge svetovne vojne pa bo mogoca sele, ko bodo res obsojeni in povsem opusceni totalitarni rezimi krivi za morijo, ki je v nasprotju s 1. svet. vojno zadela predvsem civiliste.

  • Ruggedplant

   Drugod v Evropi so to več ali manj že dosegli, torej govorimo več ali manj le še za Slovenijo in še kakšno ex-Ju državo – Hrvati so zelo blizu dokončnemu razčiščenju dejstev. V Evropi je zaskrbljujoča edino takorekoč popolna medijska amnezija na komunistične zločine in hipermnezija na nacistične, ki med rajo še vedno velja za arhetip vrhovnega zla, medtem ko se na še okrutnejše in precej bolj množične komunistične zločine priročno pozablja zaradi zavezniškega paktiranja s Stalinom med vojno.

 • sprehajalec

  Lepa gesta. ker še danes velja prepričanje pri nas, da je Brambovec nekaj nazadnjaškega, klerikalnega, v zametku fašističnega, nemčurskega in zatiralskega.
  Maistrovec pa velja za nekaj v zametku antifašističnega, narodnosovobodilnega, naprednega v boju za osvoboditev delavcev in kmetov izpod škornja buržuazije. Skratka za nekaj, s katerim bi metelkovci lahko danes žurali do zgodnjih jutranjih ur.

  Enake vatle za vse, viteštvo do nasprotnikov, spomin na oboje, pokopane seveda, to so zametki iz članka, nečesa, kar bo začelo delati Slovence podobne zahodnim Europejcem.

 • Ivan Friderik Novak

  Mimogrede, elektrotehnik Luka Vidmar (sin ‘heroja’ Toneta Vidmarja – Luke) je bil delavec slovenske SDV, Marina Blaj pa je bila zunanja sodelavka.
  Škoda je, da sta preživela.

 • Antonius

  Petorazredni ‘türk ni bil ne Majstrov borec ne brambovec, on je bil špeckahla udbe.
  Njemu je z vsemi častmi vstop v avstrijski Velikovec doživljensko absolutno prepovedan.
  Bombaš ‘vidmar in njegova pomočnica ‘blajeva pa nista dobila časti z lento, ampak visoko slovensko državno rento.
  Takratna Juga je v zapor spravila nedolžna avstrijska novinarja, da so z njima izsiljevali izpustitev na dolgoletni zapor kaznovana udbovska rentnika.
  V Sloveniji sprava ni možna, ker se hostarski morilci spominjajo samo osvobodilnih bitk z domobranci ne spomnijo se pa, kaj so slovenskemu narodu med vojno in po voljni zločinskega storili.
  Slovenija je z murgeljskimi kleptomanskimi kadri in lovkami hobotnice na dobri poti, da bo še manj spoštovana, kot od leta 2008 že ves čas ni.
  Padec v vesolju je lebdenje v neskončnosti, na zemlji se bo pa padec Slovencem in Sloveniji končal v bližnji prihodnosti, pristanek bo pa zagotovo trd.

 • Lokomotivführer

  Mene pa zanima (ali pa sem zgrešil), od kod je POP dobila ta dokument? Očitno je, da arhivi bivše SDV niso uničeni, vsaj kopije ne, pač pa jih ima nekdo (večkdo?), ki jih po potrebi dozira v javnost. Sicer ne vem, kaj je sedaj glavno, ki se hoče prikriti, vendar lastnik teh arhivov lahko vmes razne danilote prisiljuje v dejanja, ki jih sicer ne bi storili, kandidirali, nagrajevali,……Skratka, ti arhivi so za nas vsaj toliko kot sveti gral, ko bi bili vsaj uničeni bi bilo verjetno celo bolje.

 • Franc Šink

  Soros bo kmalu določil novo ceno zlata.

  • Franc Šink

   mislim sem na Kučanovga pajdaša.

 • Danda

  Mene osebno pa najbolj razjezi dejstvo,da se sedemdeset let po drugi svetovni vojni prepiramo o tem,kdo je bil zločinec….Zločinci so bili vsi ..nacisti ,komunisti,domobranci…Pač odvisno s katerega zornega kota gledaš…Mislim,da je skrajni čas,da gremo čez te stare zamere in nekaj naredimo za našo novo ,boljšo SLOVENIJO…

  • xtc

   Vsegliharji so komunistio;v strahu za lastno r****

  • sprehajalec

   Ne razumeš problema. Nacisti in domobranci so pobijali med vojno, kar velja za vojni zločin. Komunisti pa so velik del žrtev pobili po vojni, kar pa ni bil več vojni zločin, temveč navaden zločin. Zato bi se morali vključiti kriminalsti in forenziki, ter vložiti kazenske ovadbe. Ki pa se ne vlagajo. Imaš pojasnilo zakaj ne? Meni ni nič več jasno.

 • xtc

  Slovenci;predvsem Štajerci smo itak napol Avstrijci(južni priseljenci pač ne štejejo);in žalostna resnica je ;da bi se nam danes podAvstrijo godilo bolje:

 • Adolf Hitler lebt

  mi smo tapravi bavarci benecan mabžari in austrici to je slovenski volk dokazano!!! že od kralja samota

 • Majstru so se ob osvobajanju prisdružili izpuščeni Srbski ujetni iz bojišč na Zahodu. Ne govori se veliko samo naredili so predvsem s ra nje, da je padel potem plebiscit. Pred očmi družin je bilo ogromno Slovenk Korošic po silje nih.