V Venezueli najdražja Nutella na svetu?

Foto: iStock

Venezuelo, ki velja za eno izmed največjih izvoznic nafte na svetu, pesti gospodarska kriza, ki je močno vplivala na življenjske stroške njenih državljanov. Visoka inflacija potiska cene više in više zaradi česar postaja hrana nedostopna za vedno večje število ljudi. 

Padec cen nafte, ki predstavlja glavni vir dohodka za venezuelsko gospodarstvo, je popolnoma zrušil zmožnost države za uvoz izdelkov. Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada naj bi Venezuelo do konca leta prizadela 700% inflacija. Vlada je nazadnje v decembru lanskega leta objavila podatek, da je inflacija dosegla 180%.

V venezuelskih trgovinah z luksuznim blagom so cene idelkov dosti višje kot v ZDA in EU
Novinar BBC-ja Daniel Garcia Marco je ob obisku ene izmed tamkajšnjih delikates, ki so založene z izdelki iz Italije, ZDA in Španije, opazil, da kozarec lešnikovega kremnega namaza Nutella lahko doseže ceno 15.000 bolivarjev, kar znaša nekje 13 EUR. Za primerjavo, v Sloveniji bi za 750 gramski kozarec odšteli med 4 in 5 EUR. Cena Nutelle tako v Venezueli znaša kar polovico minimalne mesečne plače.

Odgovornosti za visoko ceno lešnikovega namaza ne moremo iskati v tovarnah, ki ga proizvajajo, ampak v venezuelskem gospodarstvu, ki več kot očitno stoji na zelo majavih tleh. V primeru, da vas v Venezueli pesti pomanjkanje denarja, to pomeni, da ste obsojeni na večurno čakanje v dolgih vrstah, da lahko kupite najosnovnejše življenjske dobrine.

Neuspešno soočanje vlade s krizo
Venezuelska vlada se je problema dolgih vrst v trgovinah lotila tako, da je državljanom določila dan za nakupovanje, ki v praksi ne pomaga dosti. Venezuelski deček Luiz je za BBC povedal, da vsak petek vstane ob treh zjutraj, da se čimprej postavi v vrsto pred trgovino. Žal mu tudi zgodnja ura ne zagotovi, da bo lahko kupil željene sestavine. Ničkolikokrat se zgodi, da je mogoče kupiti paradižnikovo mezgo, a ne testenin. Kot zanimivost, v Venezueli je popolnoma nemogoče kupiti kravje mleko, ki pri nas velja za nekaj samoumevnega.

Medtem, ko se kriza nadaljuje, bodo cene in politika še naprej eni izmed glavnih tem pogovorov v Caracasu.

N. Ž.

 • indijanka

  Kdo za vraga v Venezueli uvaža Nutello? Njena cena pa res ni presenečenje. So pri nas cene eksotičnih izdelkov kaj drugačne? Najboljša Nutella je tista, ki jo kupiš v Italiji. Dobra je tista, ki jo kupiš v Muellerju. Tista, ki jo kupiš v preostalih trgovinah pri nas pa je približek Nutelle. O tem ne piše nihče.

  • Osti jarej

   hofer ima originale izdelke…merc in še nekateri poljske…razlika več,kot občutna

 • Olga

  Pri nas imamo pa najbolj obdavčeno delo, pa bencin… Kdo je kriv?
  Komunisti, ki vedno rabijo molzno kravo! Sedaj bo treba pa še Islamiste preživljati!

 • xtc

  Hja vzdrževanje komuniza na oblasti je drago_to je največji luksus ;ki si ga lahko privošči nek narod:seveda narod od tega nima veliko_imajo pa komunizemn;to pa nekaj šteje:
  Hja Slovenija nekako pridno stopa po tej poti;Kučan & co pridno delajo na tem:

  • Franc Šink

   Tekovine revolucije

 • tarantela

  Sama sem zrasla brez nutele, ne vem, a se mi kje pozna?
  Kar se pa Venezuele tiče, bo narod naredil svoje, najbrž jim še ni prekipelo.

  • Peter

   Če bi hotel sodit, bi te moral videt, no..hehe.
   Tudi zame je bila Nutella samo občasen posladek, ko so moral starši po kaj drugega v Italijo, pa sem jih nažical. Pa Benko, pa lepe puščice s 24 barvicami za v šolo, pa lepe igrače, pa…
   Ja, lepo je bilo v socjalizmu, no.

   • Osti jarej

    moja mati je naredila tako slivovo marmelado,da bi jo še angelci jedli,ako bi ritke imeli

 • Peter

  Čudno, si je rekla Vejoleta in si na debelo namazala kos kruha z Nutelo.
  Mene so pa ke s prajvet đetom pelal občudovat njihove doseške, no.
  Vejoleto za prajministrco, ni druge.

 • Osti jarej

  ja,naj pa jedo makarone in blagovnih rezerv države….če jih mafijci še niso preprodali..(sicer naj se pridejo učit od naših)…..minimalna slovenska plača je reci in piši 562€ neto…..od tega ima človek,ki špara,kar se da 300€ stroškov ,za življenjemu ostane ??…zato ne javkajte s to venezuelo…pri nas za 95% ljudi ni nič boljše…otroci tudi ne jedo nutele…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!