fbpx

V Venezueli najdražja Nutella na svetu?

Foto: iStock

Venezuelo, ki velja za eno izmed največjih izvoznic nafte na svetu, pesti gospodarska kriza, ki je močno vplivala na življenjske stroške njenih državljanov. Visoka inflacija potiska cene više in više zaradi česar postaja hrana nedostopna za vedno večje število ljudi. 

Padec cen nafte, ki predstavlja glavni vir dohodka za venezuelsko gospodarstvo, je popolnoma zrušil zmožnost države za uvoz izdelkov. Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada naj bi Venezuelo do konca leta prizadela 700% inflacija. Vlada je nazadnje v decembru lanskega leta objavila podatek, da je inflacija dosegla 180%.

V venezuelskih trgovinah z luksuznim blagom so cene idelkov dosti višje kot v ZDA in EU
Novinar BBC-ja Daniel Garcia Marco je ob obisku ene izmed tamkajšnjih delikates, ki so založene z izdelki iz Italije, ZDA in Španije, opazil, da kozarec lešnikovega kremnega namaza Nutella lahko doseže ceno 15.000 bolivarjev, kar znaša nekje 13 EUR. Za primerjavo, v Sloveniji bi za 750 gramski kozarec odšteli med 4 in 5 EUR. Cena Nutelle tako v Venezueli znaša kar polovico minimalne mesečne plače.

Odgovornosti za visoko ceno lešnikovega namaza ne moremo iskati v tovarnah, ki ga proizvajajo, ampak v venezuelskem gospodarstvu, ki več kot očitno stoji na zelo majavih tleh. V primeru, da vas v Venezueli pesti pomanjkanje denarja, to pomeni, da ste obsojeni na večurno čakanje v dolgih vrstah, da lahko kupite najosnovnejše življenjske dobrine.

Neuspešno soočanje vlade s krizo
Venezuelska vlada se je problema dolgih vrst v trgovinah lotila tako, da je državljanom določila dan za nakupovanje, ki v praksi ne pomaga dosti. Venezuelski deček Luiz je za BBC povedal, da vsak petek vstane ob treh zjutraj, da se čimprej postavi v vrsto pred trgovino. Žal mu tudi zgodnja ura ne zagotovi, da bo lahko kupil željene sestavine. Ničkolikokrat se zgodi, da je mogoče kupiti paradižnikovo mezgo, a ne testenin. Kot zanimivost, v Venezueli je popolnoma nemogoče kupiti kravje mleko, ki pri nas velja za nekaj samoumevnega.

Medtem, ko se kriza nadaljuje, bodo cene in politika še naprej eni izmed glavnih tem pogovorov v Caracasu.

N. Ž.