fbpx

V zračnih napadih pod vodstvom ZDA umrlo 15 civilistov

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Zračni napadi, ki jih je izvedla koalicija pod vodstvom ZDA proti skrajni Islamski državi (IS), so danes na severovzhodu Sirije ubili 15 civilistov, je sporočil nevladni Sirski observatorij za človekove pravice. V zadnjih treh dneh je bilo v zračnih napadih v Hasakehu ubitih 38 civilistov. 

Po navedbah Observatorija so bile tarče napadov štiri vasi pod nadzorom IS v provinci Hasakeh, število ubitih pa bi lahko še naraslo. V napadih na te štiri vasi je bilo ubitih še devet borcev IS, dodaja Observatorij.

Že v preteklih dveh dneh so bili v napadih ZDA in zaveznikov ubiti številni civilisti v Hasakehu. V sredo je bilo v napadu na drugo vas pod nadzorom IS v tej provinci ubitih osem civilistov, v torek je bilo v napadih koalicije v mestu Al Šadadi ubitih 15 civilistov – skupno v zadnjih treh dneh že 38 civilistov.

Koalicija pod vodstvom ZDA sicer redko priznava civilne žrtve svojih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Januarja je priznala, da je lani blizu Rake, utrdbe IS, “verjetno” ubila tri civiliste. S tem je število civilistov, za katere koalicija priznava, da jih je ubila v svoji kampanji v Siriji in sosednjem Iraku, naraslo na 21.

V.V, STA