fbpx

“Vandali” na Švedskem v eni noči uničili 70 avtobusnih postaj, požiganje avtomobilov pa je samo “klic na pomoč”

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

V švedskem Gothenburgu in okolici so “vandali” v eni noči uničili več kot 185 steklenih vitrin na 70 različnih avtobusnih postajah. Policija razmišlja o namestitvi mikrofonov v tako imenovane no-go cone.

Do vandalskega uničevalnega pohoda je prišlo vikend po končanem ramadanu, po poročanju Breitbarta pa švedska policija ni aretirala še nikogar. “Vandali”, ki so povzročili škodo v vrednosti 20.500 evrov, so stari znanci javnega prevoznika, ki zatrjuje, da delo “lomilcev zatočišč” ni nič kaj nenavadnega.

“Na žalost, uničevalci postaj za nas niso neznan fenomen, tako da niti ne preseneča, da se je kaj takega zgodilo na pomemben vikend,” je v izjavi za javnost povedala predstavnica za stike z javnostjo v Västtrafiku Alice Roman. Prvotno škodo so pred dvema tednoma ocenili na 30 postaj, a so ob podrobnejšem pregledu ugotovili, da je uničenih več kot dvakrat toliko.

Požiganje avtomobilov “samo klic na pomoč”
Znašanje nad avtobusnimi postajami je nov trend, ki je zajel švedske no-go cone potem, ko je zmanjkalo avtov, ki bi jih lahko zažgali. Migranti, ki prebivajo v teh okrajih, se izgovarjajo, da je resnični razlog, zakaj požigajo avtomobile, v resnici “mešanica dolgčasa in občutka, da jih domači Švedi diskriminirajo”. Kakor so povedali: “Opazijo nas samo, ko zagori avto.”

Švedska policija zaradi naraščajoče stopnje nasilja ter izgredov razmišlja, da bi na ta krizna žarišča namestila mikrofone, da bi se lahko hitreje odzvali na “strele, eksplozije in krike, še preden nekdo pokliče policijo”.

Ivan Šokić