fbpx

Varnostni strokovnjak: Grožnja terorizma na Madžarskem nižja kot v Avstriji, Nemčiji in Franciji zaradi manjšega števila muslimanskih priseljencev

Islamski terorist, ki je na Dunaju sejal smrt. (Foto: rmx.news)

Teroristična nevarnost na Madžarskem ostaja nizka še naprej, čeravno so nedavno tako Avstrijo kot tudi Francijo pretresli islamistični teroristični napadi. Na Madžarskem so ob tem prepričani, da se razlog za to skriva v dejstvu, da nikdar niso sprejeli večjega števila migrantov iz muslimanskih držav. V to je prepričan madžarski strokovnjak za varnostno politiko.

Madžarski strokovnjak za varnostno politiko Georg Spöttle je prepričan, da islamistična teroristična grožnja na Madžarskem ostaja na nizki ravni. Razlog za to je dejstvo, da Madžarska ni sprejela večjega števila islamskih migrantov, kot na primer Francija ali Avstrija, kjer so se v zadnjem obdobju zgodili krvavi teroristični napadi. A čeprav teroristična grožnja ostaja nizka, Madžarska aktivno pomaga svojim sosednjim državam, poroča rmx.news

Tako je nemudoma po nedavnem terorističnem napadu na Dunaju, madžarska Enota za boj proti terorizmu (TEK) nemudoma zagotovila upravno pomoč in je sodelovala s policijo ter vojsko pri zavarovanju državne meje. Kot je še dejal Spöttle, so bile razmere negotove. Ob tem se je domnevalo, da obstaja več napadalcev, ob čemer je bilo potrebno zagotoviti, da teroristi ne bi preko meje pobegnili na Madžarsko. Po njegovem prepričanji teroristična grožnja k sreči ni tako visoka kot v Avstriji, Nemčiji ali v Franciji, saj na Madžarskem praktično nimajo migrantov iz islamskih držav. 

Budimpešta še naprej ostaja varno mesto, teroristična nevarnost je nizka, ker niso sprejemali muslimanskih migrantov. (Foto: EPA)

Spöttle je ob tem še poudaril, da po terorističnih napadih na Dunaju, teroristična grožnja na Madžarskem ni nič večja. Poudaril je tudi to, da ideologija ISIS-a živi še naprej, svoj teror pa skuša širiti po Evropi. Upodobitve Mohameda so šle islamskim teroristom samo na roke. In čeprav je na Madžarskem morda nekaj migrantov, ki so v to državo prispeli legalno in simpatizirajo z radikalnim islamom, pa tam ne bodo našli zaledja. Med drugim si ne morejo obetati pomočnikov, ki bi jim priskrbeli orožje oziroma razstrelivo ter skrivališče.

Znano je, da tako Madžarska kot tudi nekatere druge srednjeevropske države, zavračajo ilegalne migrante, migranti pa večinoma sovražijo Madžarsko, saj jim je z uspešnim varovanjem svojih državnih meja preprečila njihovo svobodno prehajanje. 

Žičnata ograja, ki madžarsko mejo varuje pred ilegalci. (Foto: epa)

Madžarska je že leta 2015 začela graditi žičnate ograje. S tem je za skoraj 100 odstotkov zmanjšala pritok migrantov v svojo državo, ki pa drugod še vedno nezakonito in nenadzorovano prečkajo meje. Ker je bila EU prepočasna pri ukrepanju, so zavarovanje svojih mej v celoti plačali madžarski davkoplačevalci. S tem je Madžarska zaščitila vso Evropo in zato od EU zahteva povračilo finančnih sredstev, ki pa jih verjetno nikdar ne bo dobila. Nasprotuje tudi odrejenim madžarskim kvotam, zaradi katerih se je že pritožila. EU je že začela s pravnimi postopki proti Madžarski, pa tudi Poljski in Češki, ker ne želijo sprejeti ukrepov, ki so v skladu z načrtom EU za preselitev migrantov.

Domen Mezeg