fbpx

Varnostni svet ZN ostro obsodil severnokorejski raketni preizkus

Varnostni Svet ZN Foto: STA

Varnostni svet ZN je v petek ostro obsodil preizkus balistične rakete, ki ga je ta teden izvedla Severna Koreja. Napovedal je tudi nadaljne ukrepe v odgovor na nedavne raketne teste. VS ZN je izjavo, ki so jo pripravile ZDA, podprla pa jo je tudi Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, sprejel soglasno.

 Države članice VS ZN so poudarile, da bodo še naprej podrobno spremljale razmere in sprejele dodatne ukrepe proti Severni Koreji. Kakšni bodo ti ukrepi, v izjavi ne piše.

Sankcije varnostnega sveta se zaostrujejo
Varnostni svet je od leta 2006, ko je Severna Koreja izvedla prvi jedrski preizkus, proti tej državi uvedel pet sklopov sankcij. Marca je uvedel najostrejše sankcije do zdaj, ki zadevajo trgovino z minerali in zaostrujejo omejitve pri bančnem poslovanju.

Severna Koreja je v sredo s podmornice izstrelila balistično raketo, ki je padla v morje okoli 500 kilometrov pred obalo Japonske. Japonski premier Shinzo Abe je ostro obsodil preizkus in zatrdil, da je raketa kršila identifikacijsko območje japonske zračne obrambe.

Varnostni svet je Severni Koreji prepovedal vsakršno uporabo balistične raketne tehnologije, vendar se Pjongjang za to ne zmeni in redno izvaja raketne teste, januarja pa je izvedel tudi četrti jedrski preizkus.

A. R., STA