fbpx

Varnostniki na železnici v Franciji ustrelili napadalca, ki je kričal “Allahu Akbar!”

Slika je simbolična (foto: EPA)

Francoski varnostniki na železnici so pridržali islamista, ki je izvlekel nož zaradi spora o nošenju maske in vpil “Allahu Akbar!” in “Franciji vlada Islamska država!”

Do incidenta je prišlo v ponedeljek, 1. novembra 2021, ponoči na pariški železniški postaji Saint-Lazare. Francoski mediji so kot storilca identificirali “47-letnega francoskega državljana”, ki je že od prej stari znanec policije v zvezi z vršenjem nasilja.

Napadalec je po poročanju Fox News postal nevaren, ko ga je četverica varnostnikov začela zasledovati, ker ni imel na obrazu maske v skladu z odloki o covidu-19. V odziv je izvlekel nož in planil na varnostnike kričeč: “Allahu Akbar!” in “Franciji vlada Islamska država!”

Poskus umora in promocija terorizma
Dva od varnostnikov sta izvlekla strelno orožje in ga s tremi kroglami zadela v roko in pljuča, napadalec pa se je zgrudil na železniške tire. Zatem se je islamist pobral in znova planil na varnostnike, tokrat pa so njegov napad odbili s pendreki in solzivcem. Islamist je ponovno padel na železniške tire.

Reševalci so večkrat ustreljenega, potolčenega in s solzivcem zaslepljenega napadalca odpeljali v bolnišnico, pariško tožilstvo pa primer obravnava kot poskus umora in promocijo terorizma.

Ivan Šokić