fbpx

Varufakis bi spet “demokratiziral” Evropo

Vir: EPA

Nekdanji finančni minister Grčije Janis Varufakis ustanavlja levičarsko panevropsko gibanje, čigar namen je “demokratizirati” Evropo. “Hiter razpad Evrope je treba ustaviti,” je dejal Varufakis na novinarski konferenci ob ustanovitvi gibanja. 

Namen gibanja bo demokratizacija ustanov EU, predvsem v smislu povečane transparentnosti. Eden izmed ciljev naj bi bil tudi konec prevlade finančnega kapitala.

Gibanje s preprostim imenom Gibanje za demokracijo v Evropi 2025 (s kratico DiEM 25) bo v svojo sredo sprejemalo socialiste, zelene in liberalce, ne omenja pa, ali bi članice gibanja lahko postale tudi konservativne skupine.

Demokratizacija Evrope?
Janis Varufakis
je prepričan, da v Evropi vlada demokratični deficit, kar naj bi mu postalo še posebej jasno po njegovih spodletelih pogajanjih z vrhom EU.

Varufakis je med pogajanji z Evropo postal znan po svojem “norem” slogu pogajanj. Grški premier Aleksis Tsipras je Varufakisa umaknil iz pogajanj, potem ko so zaradi njegovih “izpadov” to zahtevale države EU. S položaja finančnega ministra je dokončno odstopil, potem ko so Grki zavrnili pogoje, ki jih je grška vlada izpogajala v Bruslju.

Ž. K.