fbpx

Več kot 10 tisoč Makedoncev proti spremembi imena Makedonija

Foto: epa

V Makedoniji je v torek zvečer protestiralo več tisoč protestnikov, ki so izražali nasprotovanje spremembi imena njihove države.

Niti slabo vreme ni odvrnilo več kot 10 tisoč ljudi, ki so glasno protestirali proti spremembi imena Makedonija. Agencija MIA poroča, da je protest organiziralo društvo Za zedinjeno Makedonijo, s ciljem, da “obranijo  ime države in identiteto naroda”. Demonstranti so skupaj odšli do makedonskega parlamenta, da bi njihov glas slišali tudi najvišji predstavniki države. Promet je bil v središču Skopja, pričakovano, blokiran.

Foto: epa

Foto: epa

Protestniki so pred parlamentom zahtevali prekinitev pogovorov o imenu Makedonije, razveljavitev zakonov o uporabi jezika, umik sporazuma o dobrih odnosih z Bolgarijo in amnestijo za ljudi, ki so jih zaprli lanskega 27. aprila zaradi incidenta v parlamentu, ko je okoli 200 protestnikov vdrlo v parlament, kar je bil odziv na izvolitev Albanca Talata Xhaferija. V kolikor zahteve ne bodo izpolnjene, so protestniki prepričani, da je treba razpustiti parlament in predvideti nove volitve. 

Foto: epa

Makedonci so med protesti nosili makedonske zastave in transparente z napisoma, kot sta “Stop grškemu rasizmu” in “Stop pogajanjem”. Tamkajšnji mediji poročajo, da so protestniki zažgali tudi grško zastavo.

M. S.