Več kot 100 evroposlancev se je podpisalo pod pismo za uveljavljanje sankcij proti Rusiji

Foto: Milan Zver

Evropski poslanec dr. Milan Zver z zaskrbljenostjo spremlja vnovično zaostrovanje odnosov med Rusijo in Ukrajino, ki smo mu priča v zadnjih dneh. Tudi zato je pristopil k podpisu pisma, ki ga je pripravila njegova nizozemska poslanska kolegica Marietje Schaake in s katerim skupaj s skoraj 100 drugimi evropskimi poslanskimi kolegi poziva visoko predstavnico EU za zunanje zadeve Federico Mogherini ter voditelje vlad držav članic EU k uveljavljanju ciljno usmerjenih sankcij proti Rusiji. Prav tako zahtevajo izpustitev zajetih ukrajinskih pomorščakov.

Evropa ne sme nemo stati ob strani, medtem ko skuša Rusija kršiti temeljna pravila mednarodnega prava in ogrožati mir in varnost nas vseh,” so v pozivu zapisali evropski poslanci.

Spomnimo. V nedeljo, 25. novembra, je ruska obalna straža v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni. Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja, Ukrajina pa se je odzvala z razglasitvijo vojnega stanja na delih svojega ozemlja.

Gre za provokativno zaostrovanje odnosov
Več evropskih držav in Evropska unija je neposredno po incidentu sicer že zahtevalo izpustitev ukrajinskih pomorščakov, ki jih je v Azovskem morju zajela ruska vojska, in obsodilo rusko agresijo. Berlin je ob tem predlagal, da bi Nemčija in Francija posredovali med državama, med katerima so se zaradi incidenta znova okrepile napetosti, kot morebitni mediator med državama pa se je v zadnjem tednu izpostavila tudi Turčija. Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je že obsodil rusko uporabo sile v Azovskem morju in navedel, da morajo ruske oblasti vrniti ukrajinske mornarje in ladje ter se vzdržati nadaljnjih provokacij.

Foto: epa

Kot v pismu izpostavljajo evropski poslanci, pa nedeljski incident v odnosih med Rusijo in Ukrajino ni osamljen. “Dogodke, ki so se odvili preteklo nedeljo, lahko razumemo kot širšo strategijo za zaostrovanje odnosov med Rusijo in Ukrajino, kot provokativno kršenje mednarodnega prava in dogovorov ter kot resno grožnjo našemu skupnemu miru in varnosti,” so v pismu poudarili evropski poslanci.

C. Š.