fbpx

Več kot 80 džihadističnih nevest Islamske države in njihovih otrok se vrača nazaj v Veliko Britanijo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Tuji mediji poročajo, da bo Velika Britanija v zelo kratkem času “bogatejša” za več kot 80 džihadističnih nevest in njihovih otrok, ki se bodo v to evropsko državo vrnili z Bližnjega vzhoda.

Več kot 150 džihadističnih nevest, “zaljubljenih” v Islamsko državo in njene teroristične pripadnike, je s svojim britanskim potnim listom odpotovalo na Bližnji vzhod, kjer so se pridružile Islamski državi. Večina jih je tja odpotovala v spremstvu svojih nevarnih mož, nekatere pa so se tja podale same, upajoč, da bodo postale neveste džihadistov. Jihad Watch poroča, da so mnoge postale vdove, ki so sedaj v oskrbi kurdskih borcev ali fizičnega kalifata Islamske države.

Kurdski vodja Abdul Karim Omar pa je zdaj izjavil, da želi “predati” vse tiste ekstremistke, ki so nekoč prišle v njegovo regijo: “Ne bomo jim pustili, da ostanejo tukaj.”

Ob tem se je že oglasila francoska vlada; dejali so, da bodo sprejeli otroke, ne pa tudi njihovih staršev. Toda zdi se, da je vlada Therese May “mehkejša” in se je odločila, da sprejme tudi džihadistične neveste, poroča omenjeni medij. To naj bi razkrila ena izmed džihadističnih nevest, ki je zatrdila, da so ji izdali nov potni list in prav tako potne listine za njene otroke ter da se bo s približno 80 ženskami, ki so bile skupaj neveste Islamske države, verjetno nemudoma vrnila v Veliko Britanijo. Več bo očitno jasno kmalu.

Nek britanski uradnik pa je razkril, da so velika večina tistih, ki se vrnejo v Britanijo iz Sirije, ženske in otroci. Očitno se Velika Britanija nič ne nauči iz preteklih izkušenj, saj je velika večina džihadističnih nevest, ki se vrnejo domov, nato v Veliki Britaniji obsojena zaradi terorističnih groženj v tej državi …

M. S.