fbpx

Več kot 90 aretiranih na “miroljubnem” protestu levičarske organizacije Extinction Rebellion

Protest organizacije Extinction Rebellion (Foto: EPA)

Levičarski eko-aktivisti so pod okriljem organizacije Extinction Rebellion (XR) organizirali shode v več mestih Združenega kraljestva. Do aretacije je prišlo kmalu za tem, ko se je organizacija zaobljubila miroljubni prekinitvi parlamenta, dokler člani parlamenta ne bodo podprli “urgentnega” zakona o podnebnih spremembah.

V torek se je po ulicah Londona in Manchestra pomikala obsežna množica protestnikov, z jasnim sporočilom, da gre za “klimatsko pravico”. Ponekod se je procesiji pridružila tudi godba, veliko število protestnikov pa je s seboj imelo širok izbor transparentov. Na transparentih so imeli napisana sporočila kot so “Hočemo živeti”, “Neukrepanje je sokrivda” in “Spremembe sistema, ne podnebne spremembe”.

Protest organizacije Extinction Rebellion je bil med drugim tudi odziv na odločitev skupine, ki se ukvarja z listino o podnebnih spremembah, za 10 dnevno prekinitev. Organizacija je namreč hotela doseči, da bi parlament čim prej podprl zakon o podnebnih spremembah.

Med aretiranimi se je znašel tudi 92 letni gospod

Navkljub dokaj praznični atmosferi, je v popoldanskih urah policija aretirala več kot 90 protestnikov. Večinoma je šlo za kršitve javnega miru in oviranje prometa, prišlo pa je tudi do napada na uslužbenca urgentne pomoči.

Nekaj aretacij je bilo posnetih in zdaj krožijo po različnih družabnih omrežjih, med drugim so posneli tudi aretacijo 92 letnega Johna Lynesa. Tudi sicer je organizacija XR mnenja, da se s shodi in dopisi nič ne doseže, zato so obsežne aretacije pravzaprav njihov cilj in način demonstracije.

Na Twitterju se je odzval tudi član parlamenta Ben Bradley in povedal, da gre za ponovno potrato časa policije, ki mora paziti na ljudi, ki si očitno lahko privoščijo brezdelje, po drugi strani pa ostalim onemogočajo dostop do njihove službe. Težko se je izogniti občutku, da prihaja do podobnega pojava tudi pri nas.

Protivladni protestniki so na primer prejšnji petek zabarikadirali križišče mestne vpadnice, po kateri pogosto vozijo reševalna vozila, in jih prav nič ni brigalo, če s svojim nepremišljenim dejanjem ogrozijo morda tudi kakšno življenje.

V Sloveniji je policija do protestnikov še vedno preveč tolerantna

Medtem ko so se v Združenem kraljestvu iz preteklih izkušenj že naučili, da je treba aktiviste zaustaviti, preden se protesti sprevržejo v izgrede, pa imamo pri nas še vedno “protestnikom prijazne policiste”. Sicer se naši protivladni protestniki na vse pretege trudijo, da bi uslužbence policije prikazali v slabi luči, kar pa jim, zaradi potrpežljivosti slednjih, nikakor ne uspeva.

Minuli petek se je znova pokazalo, da petkovi polit-kolesarji bore malo razmišljajo, kakšne posledice lahko prinese blokiranje ene od glavnih ljubljanskih cest. Lahko le upamo, da se policisti ne bodo odločili za ukrepanje šele, ko se bo zgodilo kaj hujšega.

Sara Bertoncelj