fbpx

Več kot polovica anketiranih Američanov podpira vojaško obrambo Tajvana v primeru kitajske invazije

Foto: EPA

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravilo mislišče Chicago Council on Global Affairs naj bi prvič več kot polovica Američanov bila naklonjena vojaški intervenciji ZDA v primeru kitajske invazije na otok.

V javnomnenjski raziskavi, ki je potekala julija 2021 je 52 odstotkov Američanov izrazilo podporo pošiljanju vojakov v obrambo Tajvana v primeru kitajske invazije. Rezultati ankete so bili objavljeni v četrtek, 26. avgusta 2021.

Pri mislišču, ki obstaja že skoraj stoletje in se je od samega začetka zavzemalo za Ameriko, ki bi v svetu vodila intervencionistično politiko, izpostavljajo, da je to “najvišja zabeležena stopnja podpore v anketah mislišča vse od leta 1982, ko so prvič postavili to vprašanje.”

Več kot polovica vprašanih v ZDA prvič v zgodovini naklonjena pošiljanju vojske v Tajvan v primeru kitajske invazije (vir: CCGA)

A od julija, ko so zadnjič izvajali anketo in konca avgusta, ko je bila anketa objavljena je prišlo do katastrofalnega umika Američanov iz Afganistana, ki je dodobra pretreslo ameriško samopodobo. Ranjen ponos namreč težko sprejme, da je najbolje oborožena velesila na svetu po dvajsetih letih morala kratkomalo bežati pred tropom zaraščenih opankarjev, kakor so osrednji mediji na Zahodu radi prikazovali islamistične talibane.

Javnomnenjska raziskava je ravno tako po poročanju Epoch Times pokazala, da v povprečju okoli 70 odstotkov vprašanih Tajvan doživlja kot neodvisno državo, čeprav to ni uradna pozicija ZDA. 65 odstotkov vprašanih podpora vključitev Tajvana v mednarodne organizacije, 57 odstotkov vprašanih pa je naklonjeno trgovinskemu sporazumu med ZDA in Tajvanom. Američani naj bi po analizah CCGA Kitajsko bolj kot enakovredno partnerico doživljali kot rivala.

Celotne izsledke javnomnenjske raziskave si lahko preberete TUKAJ.

Ivan Šokić