fbpx

Več kot polovica otrok migrantov izginila v Italiji

(Slika je simbolna) Foto: epa

V zadnjih 18 oziroma 24 mesecih naj bi v Evropi izginilo več kot 10.000 otrok migrantov, so sporočili iz Europola, kjer priznavajo tudi, da ne vedo, kje so ti otroci in kaj se z njimi dogaja. Številne med njimi naj bi organizirane kriminalne združbe tudi spolno izkoriščale.

Podatki, ki jih je kot prvi objavil britanski tednik The Observer, vključujejo vse otroke, za katerimi se je po registraciji izgubila vsaka sled, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po besedah predstavnika Europola Briana Donalda je 5000 otrok izginilo v Italiji, okoli 1000 pa jih pogrešajo na Švedskem.

“Ocene, da gre za več kot 10.000 otrok, niso nerazumne,” je še povedal predstavnik Europola. “Niso bili vsi zlorabljeni. Poleg tega jih je bilo veliko ponovno združenih z njihovimi družinami. Je pa res, da ne vemo, kje so in kaj kdo dela z njimi,” je poudaril.

Med migranti 27 odstotkov otrok
Po ocenah Europola je lani v Evropo prišlo okoli milijon migrantov, med katerimi verjamejo, da je bilo okoli 27 odstotkov otrok. “Niso vsi brez spremstva staršev, a imamo dokaze, ki kažejo na to, da bi lahko velik delež bil brez spremstva,” je dejal Donald.

Predstavnik Europola je dejal še, da obstaja vseevropska kriminalna združba, ki migrante izkorišča na različne načine. Na Madžarskem in v Nemčiji so aretirali številne zločince, ki so izkoriščali migrante. Med drugim delujejo tudi znotraj tihotapskih združb, ki na balkanski begunski poti predstavljajo velik problem.

V. V, STA