fbpx

Več sto migrantov v Beogradu ustavilo promet in ranilo humanitarno delavko

foto: epa

Več sto migrantov je danes zjutraj začelo protest sredi Beograda in zaprlo promet poleg glavne avtobusne postaje. Pri tem je bila napadena in ranjena delavka na informativni točki za migrante. 

Skupina najmanj 200 migrantov je od glavne avtobusne postaje krenila proti Novemu Beogradu, Zemunu in še naprej proti severu Srbije. Nacionalna RTV Srbija pa poroča, da naj bi bilo migrantov več kot 330.

Protest migrantov se je pričel poleg ekonomske fakultete, kjer že več mesecev stoji informativna točka za migrante in kjer lahko dobijo hrano, vodo, obleko in obutev. Na tej točki sta se spopadli celo dve skupini migrantov, saj ena od njih ni želela sodelovati na protestu.

V pretepu je bila ranjena delavka info točke, ki pa so jo po incidentu zaprli, poleg pa postavili napis: “Pomoči ni več, zaradi ljudi, ki delajo probleme.”

Bo Srbiji uspelo zavarovati državne interese?
Srbski zunanji minister Ivica Dačić je po včerajšnjem obisku Madžarske izjavil, da Srbija ne bo več dopuščala, da bo največja žrtev migrantske krize, hkrati pa je napovedal ukrepe, s katerimi bo Srbija zaščitila svoje nacionalne interese.

Prav tako je srbski predsednik Tomislav Nikolić danes za srbske medije izjavil, da Srbija ne bo postavljala ograj na meji, vendar bo po potrebi tja poslala vojsko.

Od meseca junija, ko je Srbija povečala varnost na meji z Makedonijo in Bolgarijo, je njihova vojska prijela več kot 7500 migrantov pri poskusu nelegalnega prehoda meje. Kot poroča Jutarnji list, so jih namestili v sprejemne centre in so podvrženi nadaljnji proceduri po mednarodnih predpisih.

M. P.