fbpx

Več tisoč Rusov po vsej državi protestiralo proti korupciji – teh se je Putin lotil z masovnimi aretacijami

Protesti v Moskvi (foto:epa)

Korupcija v Rusiji je bitka, v kateri predsednik Vladimir Putin izgublja. Prebivalci Rusije so nad njim razočarani, saj menijo, da bi moral biti ravno on glavni borec proti korupciji. A temu, kot kaže, ni tako, saj so se v nedeljo po vsej državi zbrali protestniki, ki so bili kritični do korupcije v državi. Teh pa se je Putinov režim lotil z masovnimi aretacijami. 

Oblasti v ruski prestolnici zborovanja sicer niso dovolile, zato so policisti samo v Moskvi aretirali več kot 500 ljudi, med njimi tudi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Omenjeni ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva sicer obtožuje, da preko tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Zaradi tega so policisti ruskim državljanom preprečili izvajanje temeljnih svoboščin, med drugim svobode izražanja, združevanja in mirnega zborovanja, ki so zapisane v ruski ustavi. Aretacije so izvajali tudi v drugih mestih. V Sankt Peterburgu, kjer se je zbralo 4000 ljudi, so aretirali 130 protestnikov.

Ruski policisti so pridržali protestnike (foto:epa).

Priprtje protestnikov obsodili EU in ZDA
Evropska unija in Združene države Amerike so Rusijo pozvale, naj nemudoma izpusti protestnike, poroča STA. Po mnenju Unije in ZDA pa so policisti s tem kršili temeljne demokratične vrednote. Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je v izjavi dejal, da je priprtje mirnih protestnikov, opazovalcev človekovih pravic in novinarjev žalitev temeljnih demokratičnih vrednot, še poroča STA. Toner je še dodal, da si prebivalci Rusije kot tudi ljudje drugod po svetu zaslužijo vlado, ki podpira odprt trg idej, pregledno in odgovorno vodenje, enakovredno obravnavo pred zakonom in možnost izvajanja lastnih pravic brez strahu pred povračilnimi ukrepi.

Putin izgublja boj
Čeprav se v Rusiji o boju proti korupciji nikoli ni pretirano govorilo, pa je sedaj jasno, da prebivalci države ne verjamejo predsedniku Vladimirju Putinu. To sicer dokazuje tudi dejstvo, da Putinovemu političnemu sistemu ne zaupa več niti ruska elita. Ruski predsednik se sicer zaveda, kako velika nevarnost grozi državi zaradi korupcije. Ob neki priložnosti je povedal, da je za Rusijo korupcija bolj nevarna kot Nato. Spomnimo še to, da so Rusi denar pretakali skozi panamska podjetja, med katerimi so nekateri prijatelji in sorodniki desetih visokih ruskih uradnikov Vladimirja Putina.

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: epa).

Zborovanje v Moskvi je bil sicer eden največjih tovrstnih shodov v zadnjih letih. Udeležilo se ga je med 7000 in 8000 ljudmi. Očitno pa ga oblasti niso dovolile, saj se bojijo moči, ki jo ljudstvo lahko pokaže. Rusi so se namreč odločili, kdo naj bo na oblasti. Zahtevali so Medvedjev odstop in demokracijo, ki pa jo je korupcija v Rusiji že zdavnaj pokončala.

I. K.