fbpx

Večina preštetih glasov po volitvah na Kosovu pokazala zmago Samoopredelitve Albina Kurtija

Foto: epa

Gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija je po preštetju 93,7 odstotka glasov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu osvojilo 25,8 odstotka glasov. Na drugem mestu se je z 25 odstotki znašla Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe, sledi pa ji Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika Hashima Thacija z 21,2 odstotka glasov podpore. 

Stranka dosedanjega predsednika vlade Ramusha Haradinaja Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila za 2,5 odstotne točke večja kot na volitvah leta 2017, bila je namreč 44-odstotna.

Kurti slavil zmago
Okrog polnoči je Kurti v središču Prištine skupaj s svojimi somišljeniki že slavil zmago. Pred tem je za televizijsko postajo T7 povedal, da so republiko rešili ujetništva politike, in dodal, da se je s tem končala drama. Ob tem se je po poročanju nemške tiskovne agencije Dpa še zavzel za čim hitrejšo sestavo nove vlade.

Foto: epa

Po besedah kandidatke za predsednico vlade Vjose Osmami bodo stranke sedle za mize in pričele s pogovori o formiranju koalicije. Julija letos so bile predčasne volitve na Kosovu razpisane, ko je predsednik vlade Ramush Haradinaj odstopil s položaja, poroča STA. Za takšen korak se je odločil potem, ko ga je Posebno sodišče za vojne zločine pozvalo na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med letoma 1998 in 1999, v času vojne na Kosovem, eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.

Foto: epa

Hana Murn