fbpx

Venezuela: Protesti proti socialistični diktaturi terjali že 30 življenj, več kot 400 ranjenih in 1300 aretiranih

Foto: epa

V Venezueli režim predsednika Nicolasa Madura izvaja vse večjo represijo nad ljudstvom. Na protestih proti socialistični vladavini Chavezovega naslednika je doslej umrlo 30 ljudi, 437 pa jih je bilo ranjenih, je v torek sporočila venezuelska državna tožilka. Opozicija je za danes napovedala nove demonstracije, o krizi v Venezueli pa bo na izrednem zasedanju razpravljala Organizacija ameriških držav (OAS).

Po navedbah generalne državne tožilke Luise Ortega Diaz je bilo od začetka protestov, 4. aprila, ubitih 30 ljudi, 437 jih je bilo ranjenih. Venezuelski predsednik Maduro je krivdo v svojem stilu zopet naprtil zunanjim sovražnikom.

Njegov režim stopnjuje represijo z aretacijami, saj je bilo med protesti aretiranih že 1300 ljudi. Kot je v torek sporočil sindikat venezuelskih novinarjev, je bilo med njimi tudi 14 pripadnikov sedme sile, kar so označili za zaskrbljujoče. Poleg tega je bilo več kot sto novinarjev napadenih med poročanjem o protestih.

Protesti se bodo nadaljevali, ljudje hočejo spremembe
Opozicija je za danes napovedala nove demonstracije. “Ne moremo se predati. Če se bomo lahko uprli temu pritisku, bomo dosegli spremembe,” je poudaril poslanec desnosredinske opozicijske koalicije Demokratična enotna okrogla miza (MUD) Freddy Guevara. Svoje funkcije pa očitno ne opravlja venezuelski varuh človekovih pravic Tareka Williama Saeba, ki očitno brani socialistično diktaturo, človekove pravice državljanov Venezuele pa zanemarja. Po napovedih opozicije bodo protestniki danes skušali priti do urada varuha za človekove pravice, ki mu očitajo, da ne opravlja svoje dolžnosti in ne ščiti človekovih pravic Venezuelcev.

Foto: epa

O krizi v Venezueli bo danes na izrednem zasedanju razpravljala tudi Organizacija ameriških držav (OAS). Generalni sekretar organizacije Luis Almagro je Madura v preteklosti označil za diktatorja. Venezuelska zunanja ministrica Delcy Rodriguez je sporočila, da se bo Venezuela na izredno zasedanje OAS v skladu z Madurovim ukazom odzvala z začetkom izstopa iz regionalne organizacije.

Protesti v državi se vrstijo že več kot tri tedne, prejšnjo sredo pa so bili še posebej množični. Udeležilo se jih je več milijonov ljudi. Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

C. Š., STA