Vest o Soroševem odhodu iz Evrope je iz trte zvita

George Soros (Foto: epa)

Medije je sredi avgusta presenetila vest, da se Soroseva Open society fundacija umika iz Evrope. A kot sedaj pojasnjuje sin premožnega financerja, ta ne namerava prenehati s poslovanjem v Evropi kot taki, temveč le preusmerja svoj fokus proti vzhodni Evropi. 

“Novice, da Open Society Foundations in Soros zapuščata Evropo, so zavajajoče. Ne odhajamo,” je Alex Soros zapisal v svojem komentarju za Politico. Milijarder dodatno pojasnjuje, da bodo dejavnosti prestrukturirali tako, da bodo okrepili dejavnosti predvsem na Poljskem in Madžarskem. Gre za dve oazi političnega konservativizma v Evropi.

Madžarski Magyar Nemzet poroča, da se bo Open society fundacija borila za odstranitev konservativcev z oblasti po vsej Vzhodni in Srednji Evropi. V sklopu tega bo denimo izdatno podprla Srednjeevropsko univerzo (CEU), ki ima delni sedež v Budimpešti. Ustanovitelj univerze je George Soros.

Isti medij hkrati poroča, da so vest o Sorosovem odhodu iz Evrope razpečevali predvsem madžarski levo usmerjeni mediji. Česar slovenska javnost ni uspela prebrati, pa je dejstvo, da bodo številne organizacije, ki jih je doslej financiral Soros, prejela finančna sredstva s strani Evropske unije oz. davkoplačevalska sredstva. Tako bodo številne organizacije še obilneje financirane za svoje projekte.

Spajanje vrha evropske politike in levega aktivizma
Ko je leta 2016 portal DC Leaks objavil interno dokumentacijo OSF, je postalo jasno, kako globoke so povezave med milijarderjem in samim vrhom evropske politike. Sveženj dokumentacije je namreč vseboval tudi seznam “Zaupanja vrednih zaveznikov v Evropskem parlamentu v mandatu 2014–2019”. Med njimi je bila tudi slovenski javnosti znana Sophie in t’ Velt, predvsem pa nekdanja evropska poslanka, sedaj ministrica, Tanja Fajon, in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl. Dokument je še vedno na voljo TUKAJ.

Pod črto, prenehanje financiranja nevladnih organizacij s strani OSF predstavlja uspeh te fundacije, saj so te sedaj dovolj “uspešne”, da lahko učinkovito kandidirajo za davkoplačevalska sredstva, podobno kot denimo gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so dejansko v javnem interesu. To posledično pomeni, da lahko Soros veliko ceneje uveljavlja svoje interese v Evropi. O sredstvih evropskih davkoplačevalcev bodo namreč odločali njegovi “zaupanja vredni zavezniki”.

Ž. K.