[Video] Azerbajdžan napovedal vojno Armeniji v Gorskem Karabahu

Foto: X

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je začelo operacijo v regiji Gorski Karabah, ki je pod nadzorom Armenije in kjer živijo predvsem Armenci. To je regija, ki je že vrsto let predmet sporov in konfliktov.

V eksploziji mine in še enem incidentu naj bi življenje izgubilo enajst azerbajdžanskih policistov in civilistov. Azerbajdžan je odgovornost pripisal armenskim separatistom. V središču Karabaha so poročali o sirenah za zračno nevarnost.

Sosednji državi Azerbajdžan in Armenija sta se že dvakrat sprli zaradi Gorskega Karabaha, prvič v zgodnjih devetdesetih letih po razpadu Sovjetske zveze in ponovno leta 2020. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je sicer mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Ministrstvo poudarja, da gre v omenjenem primeru za protiteroristično operacijo lokalnega značaja z namenom vzpostavitve reda v Gorskem Karabahu. Želijo doseči, da se armenska vojska umakne iz regije, kot je bilo to določeno v skladu z vojnim premirjem leta 2020. Kot navajajo, naj bi obstreljevali zgolj vojaške cilje in uporabljali natančno orožje.

 

Armenija obtožbe zanika
Azerbajdžan vztraja, da armenski separatisti v Gorskem Karabahu sistematično obstreljujejo njihove položaje in postavljajo mine na azerbajdžanskem ozemlju. Prav tako po poročanju STA sosednjo državo obtožujejo kopičenja vojaških enot. Kot pravijo, ni prvič, da opozarjajo na kršitve prekinitve ognja. Obtožbe Bakuja aktualno vodstvo Gorskega Karabaha zanika. Armenija zanika navedbe, da ima v Gorskem Karabahu razporejeno svojo vojsko, in Azerbajdžanu očita, da skuša v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje. “19. septembra je Azerbajdžan sprožil še eno obsežno agresijo proti prebivalcem Gorskega Karabaha, da bi dokončal svojo politiko etničnega čiščenja,” so zapisali na armenskem zunanjem ministrstvu.

 

Armenija je Varnostni svet ZN in Rusijo že pozvala, naj sprejmeta ukrepe za končanje vojaške operacije, ki jo je sprožil Azerbajdžan. “Potrebni so jasni in nedvoumni koraki, da se konča azerbajdžanska agresija,” je po poročanju Indexa zapisano v izjavi ministrstva za zunanje zadeve v Erevanu, ki jo navajajo armenski mediji.

N. Ž.