[Video] Berishaja na javnem dogodku pričakala prha papirnatih bankovcev z njegovo podobo

Kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj je zaradi afere z Gen-I velik trn v peti kosovski opoziciji.

Politično-finančna afera Gen-I in kosovske vlade že občutno nosi posledice. Tokrat jih je občutil Martin Berishaj, ko ga je sredi gospodarskega foruma aktivist Demokratske stranke Kosova Milot Krasniqi pričel obmetavati s papirnatim denarjem v znak protesta, češ da “sramoti Kosovo”, piše Kallxo. Dejstvo, da so aktivista kosovski policisti takoj odpeljali v pripor, številni označujejo kot “velika podporo, ki jo Berishaj uživa s strani kosovskega premierja Albina Kurtija“, ki je gospodarski forum tudi odprl.

Po tem ko finančna afera GolobBerishaj polni naslovnice balkanskih medijev, je bilo le vprašanje, kako bodo Berishaja sprejeli v Prištini. Pa smo izvedeli – kosovskega veleposlanika je na Kosovo namreč pripeljal dogodek, kjer ga je pričakalo neprijetno presenečenje zaradi “sramotenja Kosova”. Aktivist Demokratske stranke Kosova je med kosovsko-hrvaškim gospodarskim forumom izvedel akcijo in v Berishaja pričel metati papirnati denar. Nekateri kosovski mediji trdijo, da je aktivista nemudoma odpeljala kosovska policija, vendar je po zadnjih informacijah že izpuščen.

Kljub temu, da je morda želel ostati neopažen, to Berishaju ni uspelo. Kosovski premier Albin Kurti sicer na Facebooku ni omenil njegove prisotnosti (očitno z razlogom), vendar je informacija o njegovem prihodu prišla na dan. Tudi do Demokratske stranke Kosova oziroma do Milota Krasniqija, ki je na dogodku besno prišel do Berishaja, ko je ta sedel v prvi vrsti, in vanj začel metati papirnati denar.

Krasniqija so varnostniki nemudoma odpeljali, po pisanju Kallxo pa so ga tudi priprli. “Veleposlanik, ki je obtožen, Martin Berishaj, ne more biti dostojen predstavnik Republike Kosovo na Hrvaškem, ravno nasprotno, dokler bo še naprej na položaju, bo resno škodoval podobi Kosova,” piše v izjavi Demokratske stranke Kosova (PDK). PDK je od kosovske policije zahtevala takojšnjo izpustitev Milota Krasniqina, češ da je aretirana “napačna oseba“, poročajo kosovski mediji.

Aktivist Milot Krasniqi (foto: Faceook)

PDK ne bo odnehala, dokler zadeva ne bo razjasnjena
Kasneje je član PDK na Facebooku zapisal, da je bil Krasniqi izpuščen. “Pred nekaj trenutki je bil izpuščen naš aktivist Milot Krasniqi, ki je bil danes neupravičeno in samovoljno aretiran med protestom proti veleposlaniku Martinu Berishaju. Miloti je že izpuščen, tisti, ki bi moral biti danes dejansko aretiran, pa je sam veleposlanik Berishaj, in sicer zaradi sumljive korupcijske afere in velike škode, ki jo je povzročila podobi Kosova. On in predsednik vlade Kurti, njegov sodelavec in zaščitnik, se ne moreta obnašati, kot da se ni nič zgodilo, in sodelovati v javnih dejavnostih. Gre za milijone evrov, ki jih je veleposlanik Berishaj prejel od podjetja GEN-I, več vloženih kazenskih ovadb in na desetine poročil mednarodnih medijev o škandalozni aferi, ki zahtevajo njegovo privedbo pred sodišče. Edino mesto, kjer bi moral Martin Berishaj govoriti, so pred pravosodnimi organi, ne na konferencah. Za resnico in popolno odgovornost te afere se ne bomo ustavili, dokler ni popolnoma razjasnjena! 

Berishaja so kosovski socialdemokrati upodobili na 500-evrskem bankovcu. (Foto: zajem zaslona)

Veleposlaništvo Kosova na Hrvaškem je objavilo informacijo o gospodarskem forumu Kosovo–Hrvaška, ki je v Prištino pripeljal veleposlanika Martina Berishaja. Berishaj, ki je osumljen vpletenosti v finančno afero, se je na forumu postavil ob bok premierju Albinu Kurtiju. Kurti se od poletja oziroma od pričetka afere, ko so mediji začeli poročati o njegovi vpletenosti v finančno afero, kljub pozivom k njegovi razrešitvi nikoli ni distanciral od Berishaja, njuna povezanost pa je bila tokrat vidna tudi fizično. Gospodarski forum naj bi trajal dva dni, na njem pa bo sodelovalo 50 podjetij iz Hrvaške in 80 domačih podjetij. Poleg Kurtija je prisotne preko videa nagovoril tudi premier Hrvaške Andrej Plenković.

Martin Berishaj uživa veliko zaščito kosovskega premierja Albina Kurtija (foto: FB)

Tanja Brkić