fbpx

[Video] Bidnova predsedniška inavguracija v znamenju visokih ograj, vojakov in novih delitev

Predsedniška inavguracija Joeja Bidna (foto: EPA)

Danes se odvija ceremonija ustoličenja novega predsednika ZDA Joea Bidna, ki je uradno zmagal na novembrskih predsedniških volitvah lani. Predsedniške inavguracije so se udeležili bivši predsedniki Barack Obama, Bill Clinton in George W. Bush, manjkal pa je zadnji, torej Donald Trump, ki bo prvi predsednik v novejši ameriški zgodovini, ki bo izostal na tem slavnostnem dogodku. Tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter, ki ima že častitljivih 96 let, je na dogodku izostal. 

Kot ena izmed govornikov je spregovorila tudi prva podpredsednica Kamalla Harris, ki je prisegla kot podpredsednica, ob čemer je ceremonija med drugim vključevala izjavo, da bo svobodno branila ustavo ZDA pred domačimi in tujimi sovražniki, ob pomoči Boga. Na dogodku pa je spregovorila tudi priznana zvezdnica, igralka in pevka Jeniffer Lopez, ki je ob tej priložnosti zapela “Ta dežela je tvoja dežela, ta dežela je moja dežela, od Kalifornije, do Newyorških otokov …”, poroča Breitbart

Vmes je nekaj besed izrekla tudi v španščini. Nato je sledila zaprisega samega Joea Bidna, ob čemer so ga na odru spremljali tudi njegovi ožji družinski člani, vključno s sinom Hunterjem. Novoizvoljeni ameriški predsednik je ob tem zaprisegel, da prisega, da zvesto upravljal svoje poslanstvo ameriškega predsednika in po najboljših zmožnostih ohranjal in varoval ter branil ustavo ZDA, ob tem pa še dejal, da naj mu pri tem pomaga Bog.

Biden je v svojem govoru v istem dihu klical po enotnosti in obljubljal, da bo predsednik vseh Američanov, obenem pa večkrat napadel podpornike predsednika Donalda Trumpa.

Domen Mezeg