fbpx

[Video] Britanski viri: Ruske enote krepijo napade, a brez večjih uspehov

Foto: Twitter

Po navedbah Kijeva ruske sile krepijo napade vzdolž celotne fronte na vzhodu Ukrajine, nadaljuje pa se tudi obstreljevanje Mariupolja. Iz slednjega sicer danes le poskušajo izvesti evakuacije. O napadih poročajo tudi iz Odese.

Da so spopadi z ruskimi silami danes siloviti ter da upanja na velikonočno premirje praktično ni več, so potrdile oblasti v več vzhodnih regijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi nevarnosti so večinoma odpovedali nocojšnje tradicionalne velikonočne cerkvene obrede.

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je na Telegramu obenem zapisal, da je uspelo Ukrajincem v petek znova zavzeti tri vasi v bližini meje z Rusijo in iz njih pregnati ruske vojake. Gre za vasi Bezruki, Slatine in Prudjanka. Kot je še dodal, ruska stran medtem napada tudi stanovanjske soseske, pri čemer sta bila v kraju Popasna ubita najmanj dva človeka.

Da nasilje ne pojenja, ampak se še stopnjuje, je prav tako na Telegramu danes potrdil tudi guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj. Kot je zapisal, obstreljevanje ne poneha, ruske sile pa med drugim nadaljujejo napade na mesti Rubižne in Severnodoneck. Kot je sicer dodal, Rusi ne beležijo večjih uspehov na vzhodni fronti.

Slednje je danes zatrdil tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. Rusija po njegovih besedah med drugim že šest dni skuša “razviti ofenzivo” na mesto Huljajpole na severu regije Doneck, a ji to nikakor ne uspe. Svoje napore sicer ruska vojska osredotoča predvsem na območje Kramatorska in Slovjanska na vzhodu regije Doneck, je še povedal.

Tudi britanska obveščevalna služba je danes zjutraj ocenila, da ruske enote v zadnjih 24 urah niso dosegle večjih uspehov. V poročilu so Britanci navedli, da si ruske zračne in pomorske sile zaradi učinkovitosti ukrajinske zračne in pomorske obrambe niso uspele zagotoviti prevlade, kar je zmanjšalo njihovo zmožnost opaznejšega napredka.

Generalštab ukrajinske vojske pa je davi sporočil, da so ruske enote ponoči še okrepile napade v Donbasu. “V smeri Donecka sovražnik izvaja ofenzivne akcije vzdolž celotne frontne črte,” je danes zjutraj v svojem poročilu o razmerah sporočil ukrajinski generalštab, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mariupolj se bori naprej
Rusi naj bi obenem okrepili tudi pritisk na južne dele fronte. Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske so ruska letala obstreljevala Mariupolj, ruske sile pa še naprej blokirajo ukrajinske enote na območju tamkajšnje jeklarne Azovstal. Da je jeklarna tarča novih ruskih zračnih napadov in topniškega obstreljevanja, je kasneje v video posnetku potrdil Arestovič in dodal, da skušajo Rusi očitno še naprej vdreti v ogromen industrijski kompleks, ki predstavlja še zadnjo utrdbo ukrajinskega odpora v Mariupolju – čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin v četrtek javno pozval, da se napad na Azovstal prekine in da namesto tega kompleks popolnoma blokirajo.

V tem obleganem južnem pristaniškem mestu, kjer že več tednov potekajo intenzivni spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, je medtem še vedno ujetih več deset tisoč ljudi. Iz mesta so že pred dnevi prišli satelitski posnetki domnevnih množičnih grobišč, danes ponoči pa po poročanju BBC tudi nazorni posnetki, na katerih je videti trupla več kot 20 civilistov, ki ležijo na eni glavnih mestnih ulic.

Ukrajinske oblasti so medtem potrdile, da bodo po vrsti neuspešnih poskusov danes znova vzpostavile koridor za evakuacijo civilistov iz tega mesta. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščukova je na Telegramu zjutraj sporočila, da bo Ukrajina danes ponovno poskušala evakuirati ženske, otroke in starejše. Ob tem je pozvala ljudi, naj se zberejo na avtocesti blizu nakupovalnega središča Port City, kjer naj bi se evakuacija začela okoli poldneva, poroča STA.

Sara Kovač