fbpx

[Video] Charles Michel: Nič letal za Ukrajino, lahko pa dobijo rezervne dele

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ameriški zunanji minister Antony Blinken (foto: EPA)

Ukrajinski voditelji še naprej vztrajajo, da potrebujejo lovska letala, da bi lahko odbili ruski napad. EU zdaj ponavlja, da od lovskih letal za Ukrajino ne bo nič, jim bodo pa namesto tega zagotovili strelno orožje. Ukrajina je pred začetkom ruske posebne vojaške operacije 24. februarja 2022 imela svojo zračno silo, a je bila ta skupaj z ukrajinsko mornarico uničena v prvih dneh spopada.

“Evropska unija zagotovo ni v vojni z Rusijo. Vojna je tisto, kar je Rusija sprožila proti Ukrajini, zelo prijateljski državi, ki je zelo blizu EU. Zato na vseh nivojih podpiramo Ukrajino,” je v intervjuju za več evropskih časopisov v soboto, 5. marca 2022, povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Michel je po poročanju RT potrdil, da bo EU Ukrajini poslala vojaško pomoč v vrednosti 500 milijonov evrov, od tega bo kar 450 milijonov evrov namenjenih nakupu orožja. “A ta evropska sredstva ne bodo namenjena financiranju dostave bojnih letal v Ukrajino,” je bil jasen predsednik Evropskega sveta.

Prejšnji teden so pri ukrajinskih zračnih silah na družbenih omrežjih objavili informacije, da jim bodo Poljska, Slovaška in Bolgarija, vse tri tudi države članice Nato, priskrbele bojna letala. Te informacije so se izkazale za lažne. Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal dvig stopnje jedrske pripravljenosti na višjo raven, sta tako poljski predsednik Andrzej Duda kot tudi bolgarski obrambni minister zanikala resničnost ukrajinskih trditev in poudarila, da kot države članice Nato v Ukrajino ne bodo pošiljale svojih vojaških letal, saj bi to pomenilo vpletanje zveze Nato v vojno v Ukrajini. Vse od takrat ukrajinski lobi na čelu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim poziva Nato k zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino.

Američani bi vseeno radi letala za Ukrajino
Zelenski je v zadnjih dneh celo začel udarjati proti Zahodu, češ, da so vsi zapustili Ukrajino, ker ne želijo vzpostaviti zaprtja zračnega prostora nad vzhodnoevropsko državo, ki jo je napadla Rusija. Michel medtem odgovarja, da čeprav ne misli EU pošiljati vojaških lovcev v Ukrajino, pa lahko sredstva iz sklada, namenjenega za oborožitev Ukrajine, porabijo tudi za financiranje rezervnih delov in druge opreme, ki jo potrebujejo ukrajinske zračne sile.

Ameriški mediji medtem poročajo, da naj bi administracija predsednika Joeja Bidna sodelovala s Poljsko z namenom dobave vojaških letal Ukrajini. Biden ima prek sina Hunterja z Ukrajino tesne korupcijske vezi. Že kot podpredsednik v času administracije Baracka Obame je namreč izrabil svoj položaj in prisilil Ukrajince, da so odpustili državnega tožilca, ki je začel s preiskavo ukrajinskega energetskega giganta Burisma, v čigar nadzornem svetu je sedel in vlekel lepe denarce tudi Hunter Biden.

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Rusija in Ukrajina sta sicer že v ponedeljek, 28. februarja 2022, začeli z mirovnimi pogovori, katerih rezultat je bil doslej odprtje več humanitarnih koridorjev za evakuacijo ukrajinskega civilnega prebivalstva. Ukrajinska varnostna služba SBU je medtem usmrtila tri uslužbence ukrajinskega ministrstva za obrambo. Eden od njih, Denis Borisovich Kireev, je bil tudi pogajalec na pogovorih z Rusijo 28. februarja 2022. Po trditvah ukrajinskih medijev naj bi ga ubili s strelom v glavo. Mrtva sta ravno tako Alexei Ivanovich in Chibineev Valery Viktorovich. Ukrajinsko ministrstvo za obrambo vztraja, da je trojica umrla med izvajanjem “posebne naloge” v Kijevu, medtem ko britanski mediji poročajo, da je bil vsaj Kireev v priporu. “Umrli so, braneč Ukrajino,” so sporočili z ministrstva in dodali: “Slava Ukrajini! Slava junakom!”

Ivan Šokić