fbpx

[Video] Člana skupine U2 v znak solidarnosti z Ukrajino nastopila na postaji kijevske podzemne železnice

Foto: epa

Člana znamenite glasbene skupine U2 Bono in The Edge sta na prošnjo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v nedeljo priredila koncert presenečenja na postaji kijevske podzemne železnice.

Superzvezdnika sta zaigrala klasike U2, kot sta pesmi “With or Without You” in “Angel of Harlem”. Priredila pa sta pesem “Stand by Me” Bena E. Kinga – besedilo sta sicer spremenila v “Stand by Ukraine”.

“Predsednik Zelenski nas je povabil, da nastopimo v Kijevu v znak solidarnosti z ukrajinskim ljudstvom, in to je tisto, kar sva naredila,” je glasbena skupina sporočila na svojem uradnem profilu Twitter. Pod sporočilo sta se podpisala pevec Bono in The Edge, ki je na improviziranem koncertu na postaji podzemne železnice igral na kitaro.

Glasbenika sta nastopila na eni od postaj podzemne železnice v Kijevu, ki so se tekom ruske invazije na Ukrajino spremenile v zaklonišča pred ruskimi napadi. Videoposnetki, ki so zaokrožili na družbenih omrežjih, so ujeli ganljiv dogodek v glavnem mestu te vzhodnoevropske države. Bona in The Edge je del nastopa spremljala ukrajinska skupina Antytila, katere član Taras Topolia se je pridružil vojski, da bi se boril proti Rusom. Zaradi tega nastopa kar v svoji vojaški uniformi. Antytila ​​je sicer pred kratkim sodeloval z angleškim glasbenikom Edom Sheeranom z namenom, da bi zbral denar za ukrajinsko bojevanje proti agresorju.

Foto: epa

Do nastopa skupine U2 prihaja mesec dni po tem, ko je Zelenski imel poseben nagovor na podelitvi grammyjev, v katerem je pozval ameriške glasbenike, naj uporabijo svoje platforme in talent, da bi “sporočili resnico” o vojni. “Napolnite tišino s svojo glasbo!” je tedaj dejal Zelenski in glasbenike pozval, da s pomočjo svojega ustvarjanja širijo njihovo zgodbo. “Povejte resnico o tej vojni na svojih družbenih omrežjih, po televiziji. Podprite nas na kakršen koli način. Kakršen koli – ne pa s tišino. In potem bo prišel mir,” je zatrdil in dodal, da ukrajinski glasbeniki namesto smokingov nosijo neprebojne jopiče. “Pojejo ranjencem v bolnišnicah. Tudi tistim, ki jih ne slišijo. Toda glasba se bo vseeno prebila.”

Nina Žoher