[Video] Distopija v Seattlu vedno bolj idiokratična

Poskusi kmetovanja v CHAZ so klavrno propadli. Ni znano ali je zato kriva belska nadvlada, sistemski rasizem, Gatorade ali karton. (Foto: Twitter)

Voditelj večerne oddaje na Fox News Tucker Carlson se je v nedavni oddaji posvetil novonastali avtonomni coni Capitol Hill (CHAZ) v Seattlu.

Spremljanje stanja v CHAZ je primer razpada civilizacije pred očmi svetovne javnosti. Anarhistična utopija zgrajena na temeljih socialne pravičnosti in zaničevanju belcev je vsak dan večja luknja.

Poleg propada civilizacije pa lahko vidimo tudi kako delujejo anarhisti v praksi. Če so še pred tednom dni bili veliki nasprotniki meja in si prizadevali za razpad sistema, jih sedaj v svoji novonastali “državi” skrbno čuvajo. Če so še pred kratkim vpili, dol z oblastjo, si zdaj vsi želijo oblast.

A želje in realnost so stvari, ki ne gredo vedno z roko v roki. Oblast je tako v kratkem končala v rokah poglavarja Raza Simeona, ki je, preden se je začela njegova vladavina v CHAZ, bil raper, ki se je preživljal z oddajanjem svojega stanovanja na Airbnb.

Zdaj vlada območju šestih ulic kolikor segajo meje samoproglašenega avtonomnega območja. Tucker Carlson je delovanje “oblasti” v CHAZ opisal kot mafijo. “Kralj Raz mora samo reči in posebne enote njegove države se bodo skočile iz senc kot nindže. Morda jih sploh ne prepoznate kot vojake. Nekateri so lahko brezdomci, drugi zadrogiranci ali tatovi, a naj vas to ne zavede, ta vojska misli resno.”

“”Čazistanci so ponosni neodvisni ljudje, ki se nameravajo sami hraniti,” je povedal Carlson in opozoril na “vrtiček”, ki so si ga ustvarili v avtonomnem območju. Na kup kartona so raztresli nekaj zemlje in nato gor položili sadike. Nekaj dni kasneje so bili začudeni zakaj njihov pridelek ne samo, da ne uspeva, temveč propada. Če stanje kogarkoli spominja na film Idiokracija iz leta 2006, je primerjava na mestu. TUdi v CHAZ bolj kot vodo rabijo Gatorade.

Kar je najbolj žalostno, ves ta cirkus omogočajo oblasti v Seattlu, ki ne samo da jim dopuščajo nadaljevanje upora, temveč jim pri tem še pomagajo. Zalagajo jih z dobrinami, čistijo namesto njih.

Ivan Šokić