fbpx

[Video] Dokumentarni film z naslovom Venezuela: Resnica razgalja najhujšo krizo, ki so jo kdaj živeli v tej državi; čakajo kmalu takšne razmere tudi nas?

Revščina, pomanjkanje, hiperinflacija in politična preganjanja. Z vsem tem se vsak dan spopada na stotine venezuelskih družin in se bori z uničujočo humanitarno, socialno, politično in gospodarsko krizo, ki je zajela vso državo. Venezuela je bila nekoč ena najbogatejših držav po zalogah surove nafte.

Vse to bo prikazano v dokumentarnem filmu Venezuela: Resnica, ki bo v prihodnjih tednih premierno predstavljen na ameriških televizijah, v njem pa bodo imeli besedo tisti, ki so preživeli najtemnejši režim Huga Cháveza in Nicolasa Madura. Prikazana bodo pričanja ljudi, ki so bili aretirani in mučeni zaradi drugačnega razmišljanja o vladi, ki je vpletena v korupcijo, trgovino z drogami, v nezakonito bogatenje in zlorabo moči, ki je primerljiva samo z osebnostmi, kot sta Chapo Guzmán ali Pablo Escobar.

Dokumentarni film s kritičnim pogledom, impresivnimi fotografijami in izjavami strokovnjakov o omenjenih temah prikaže, v kakšnih življenjskih razmerah živijo v državi, kjer pomanjkanje zdravil in ustreznega zdravljenja vpliva na prebivalstvo; kjer dnevno umirajo od lakote starejši in otroci, medtem ko so mnogi kritično podhranjeni, in kjer so človekove pravice postale le še hrepenenje in je izseljevanje mladih v druge države v stalnem porastu – Venezuelci so postali najštevilčnejši prosilci za azil v svetovnem merilu. Venezuela je postala država, kjer ne morete vedeti, kaj lahko pričakujete naslednji dan, saj je ocenjena inflacija 1.000.000-odstotna in stopnja brezposelnosti presega 30 odstotkov.

Film Venezuela: Resnica je nastal v produkciji Trinitus Productions, produkcijskega podjetja argentinske novinarke in voditeljice Natalije Denegri ter Epic In Motion. Izvirna glasba je delo je Jaimeja Cardone.

V dokumentarcu tudi iz prve roke izvemo, zakaj so Venezuelci postali najštevilčnejši prosilci za azil na svetu in zakaj je potrebno, da so v državi potrebne spremembe – take, da bo njena družba ponovno postala, kar je že bila, in da se bodo ljudje, tako predani svoji zemlji, lahko vrnili v svoje resnične domove. Poleg tega je film poklon vsem tistim, ki so izgubili svoje življenje v boju za svobodno Venezuelo.

“Ambicija in moč sta ponovno postala protagonista življenj številnih ponižanih in ljudstva, ki je že dvignilo glas in ki se trudi to delati naprej. In to se odraža v tem dokumentarnem filmu,” je dejala Denegrijeva, ki je s svojim producentom že več let zavezana razkrivanju venezuelskih razmer, kar dokazujeta njena prejšnja dokumentarna filma Doble Exilio (Dvojno izgnanstvo, op. p.) in RCTV: 10 años después (RCTV: deset let kasneje, op. p.), s katerima je osvojila tri nagrade emmy v Združenih državah Amerike.

Petra Janša, Demokracija