fbpx

[Video] Drugi dan zasedanja na vrhu EU: Voditelji držav o migracijah in digitalnih načrtih

Premier Janez Janša (Foto: Twitter)

Po razpravi okrog Poljske, primarnosti evropskega prava, visokih cenah energije, spoprijemanju s pandemijo covida-19 in trgovini kot vzvodu krepitve vpliva Unije v svetu bodo voditelji držav članic EU v okviru dvodnevnega zasedanja danes nadaljevali razpravo okrog migracijskih in digitalnih vprašanj.

Voditelji držav članic, med katerimi je tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša, bodo razpravljali o zunanjih vidikih migracij. Zavzeli naj bi se za bolj učinkovit nadzor zunanjih meja in nadaljevanje prizadevanj, ki bodo prispevala k zmanjšanju sekundarnih gibanj migrantov, poroča STA.

Z razpravo okrog digitalne preobrazbe kot gonilni sili gospodarske rasti in konkurenčnosti naj bi se zagotovilo dodatne usmeritve in politično spodbudo za uresničevanje digitalnih načrtov, tudi okrog kibernetske varnosti in same povezljivosti.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Premier Janša, ki trenutno predseduje Svetu EU, ima jasno stališče glede nezakonitih migracij. V času afganistanske krize, ki jo je povzročil nepremišljen umik ameriške vojske, se je pojavil strah, da se ponovi scenarij iz leta 2015. “EU ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev,” je tedaj poudaril Janša.

Voditelji EU so v četrtek večji del razprav namenili dejstvu, da se cene energentov zvišujejo, kar je izziv za okrevanje po pandemiji in močno vpliva na državljane in podjetja. Razprava je potekala tudi o kratkoročni pomoči za najbolj prizadete ter o srednje- in dolgoročnih ukrepih. Na zasedanju Evropskega sveta je danes potekala tudi razprava o razmerah v zvezi s covidom-19. Pandemija še ni končana in številke se v več državah članicah povečujejo. Cepljenje je prineslo znatni napredek v spoprijemanju s covidom-19, vendar je treba storiti še več, predvsem v zvezi z nezaupanjem v cepljenje in dezinformacijami.

Na delovni večerji je potekala strateška razprava o trgovini. Kar zadeva vpliv EU na svetovni ravni, je trgovina še vedno najučinkovitejši instrument v naboru orodij. Voditelji so razpravljali o tem, kako ob upoštevanju izkušenj iz zadnjih let najbolje izkoristiti ta instrument tako z vidika ciljev, za katere si prizadevamo, kakor tudi z vidika procesa vključevanja držav članic.

Foto: Evropski svet

V teh dneh najbolj buri duhove vprašanje, kako naj se Unija odzove v zvezi z nedavno razsodbo ustavnega sodišča na Poljskem, ki je spodkopalo načelo primarnosti evropskega prava.  Po debati, ki naj bi bila po navedbah virov mirna, je predsednik Evropskega sveta Charles Michel sklenil, da je nujno potrebno nadaljevati z dialogom, da se pride do ustreznih rešitev. S tem je Michel zavzel enako stališče kot nemška kanclerka Angela Merkel, ki nikakor ni naklonjena dodatnemu zaostrovanju odnosu med državami članicami. “Vsi smo države članice Evropske unije, kar pomeni, da je naša dolžnost, da vedno poskušamo najti kompromis – ne da bi se pri tem odrekli svojim načelom, seveda,” je namreč poudarila kanclerka v odhodu in dodala, da se ji zdijo nekoliko žalostne napovedi Evropskega parlamenta, da bi zaradi neukrepanja tožil Evropsko komisijo.

Nina Žoher