[Video] Dubajski šejk nadleguje prebeglo ženo, bivšo dobitnico medalj na olimpijskih igrah

Zeynab Javadli

Žena prominentnega šejka iz dubajske kraljeve družine, Ala Maktouma, je na svojem Instagram profilu objavila video, v katerem se zdi, da je zaklenjena v svojo sobo in se skriva pred prihajajočimi moškimi ter trdi, da prihajajo po njene otroke. Zeynab Javadli – bivša azerbajdžanska gimnastičarka z olimpijskim slovesom –  je zapustila svojega moža in vse odtlej opozarja, toži in moleduje za pomoč. Trdi, da jo plačanci njenega moža nadlegujejo, ji grozijo, jo ustrahujejo in ji želijo vzeti otroke. Javadlijeva se boji za svoje življenje in otroke, rada bi pobegnila iz Dubaja, a se zdi, da ji nihče ne more pomagati.

Šejk Al Maktoumi in Javadlijeva sta se poročila leta 2015, njun zakon pa se je skrhal, ko je pred devetimi meseci zapustila skupni dom in se preselila v zasebno vilo, kjer zdaj živi s svojimi otroki in starši. Odtlej naj bi bila žrtev nenehnega nadlegovanja mož iz šejkovih krogov, ki jo nadlegujejo, ji želijo vzeti otroke in ji morda celo streči po življenju.

Javadlijeva se je po pomoč skušala obrniti na mnoge institucije, na azerbajdžanskem veleposlaništvu pa so ji sporočili, da ničesar ne morejo storiti in ji ne morejo pomagati. Javadlijevi naj bi odvzeli telefon, ki je vseboval dokaze o nadlegovanju, v vili v katero je ujeta in kamor se s svojimi otroki zapira pred možmi svojega moža pa nima dostopa do vode in hrane, ves čas se proti njej vrši sovražna kampanja.

Njeni prijatelji, ki sicer občudujejo njeno moč in pogum, se bojijo zanjo, saj se jim od objave posnetkov na Instagramu že nekaj dni ni javila in se bojijo, da so jo pridržali. Tudi prijatelji pravijo, da se je skušala marsikam obrniti po pomoč, a ji nihče ne more, ne želi ali ne upa pomagati. Za zdaj kaže, da njen mož, ki ima sicer še dve ženi in skupno 11 otrok, zmaguje v tej psihološki vojni. Dubajska medijska pisarna in medijska pisarne ZAE na londonski ambasadi, ki so ju mediji prosili za izjavo, doslej te še nista podali.

Aleš Ernecl