[Video] FBI z aplikacijo sledil in prisluškoval kriminalcem: V mednarodni akciji prijetih več kot 800, med njimi tudi člani srbske mafije!

Aretacija srbskega mafijaša (Foto: posnetek zaslona)

Med srbskimi kriminalnimi združbami je zavladala panika, saj se je izvedelo, da jim FBI že dve leti sledi preko lažne aplikacije, ki so jim jo podtaknili. Člani kriminalne združbe so mislili, da si dopisujejo preko kodirane aplikacije, do katere ne more nihče dostopati, niso pa slutili, da je aplikacijo ustvaril in jim jo “podtaknil” FBI. Aplikacijo so uporabljali tudi člani Kavaškega klana, katerega vodja je Veljko Belivuk (Velja Nevolja).

V največji mednarodni akciji v Evropi je aretiranih več kot 800 osumljenih kriminalcev in zaplenjeno okoli 48 milijonov dolarjev v gotovini in kriptovaluti. Akcija je sprožena po dveh letih preiskave FBI.

FBI je leta v tajnosti vodila preiskavo, v okviru katere so kriminalcem podtaknili in tajno predstavili novo kodirano aplikacijo, ki ji ne more nihče slediti in prisluškovati. Aplikacijo so začeli masovno uporabljati najprej v Ameriki, razširila pa se je tudi po svetu. Nič hudega sluteč si je na svoje mobilne telefone aplikacijo naložilo več kot 10 tisoč kriminalcev iz več kot 90 držav. Največ iz Nemčije, Španije in Srbije. V tej operaciji je sodelovala tudi policija iz 16 evropskih držav, FBI, EUROPOL, policija iz Avstralije, Južne Amerike, Azije in Bližnjega vzhoda. Le v Nemčiji je policija potrdila, da so aretirali 70 osumljenih na 150 lokacijah. Aplikacija pa je razkrila tudi skoraj 25 milijonov sporočil o trgovini z drogo, goljufijah in o načrtovanju umorov.

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je objavilo videoposnetek policijske akcije, v kateri so prijeli štiri pripadnike organizirane kriminalne skupine z vodjo Dariom Djordjevićem na čelu. V podzemlju je ta znan kot Dekster. Djordjević je tudi pripadnik Kavaškega klana in sodelavec Veljka Belivuka.

Fotografije umorjenih ljudi
Srbska policija je po aretaciji članom Belikvukovega klana zaplenila tudi telefone, na katerih so bile nameščene te aplikacije. Tako so pridobili pogovore in tudi slike mučenih in ubitih ljudi, ki so si jih med seboj prepošiljali. Člani klana pa so bili izredno pazljivi. Svojih pravih imen niso uporabljali, ampak psevdonime, kot so Spiderman, Batman, Superman. Vsakodnevno so jih tudi spreminjali, nekateri tudi večkrat dnevno. Aplikacija je delovala tako, da se je vsebina izbrisala takoj, ko jo je nekdo prebral, niso pa vedeli, da vse podatke hrani FBI.

Anita Gužvič