[Video] Francijo zajel val migrantskega nasilja

Nemiri migrantskih tolp v Franciji. (Foto: epa)

Na desetine francoskih mest se je po valu nasilja čez noč prebudilo v požganih avtomobilih in počrnjenih zgradbah. V Neuilly-sur-Marne je bil uničen vrtec, zgoreli so tudi mestna knjižnica in stanovanjski uradi. “Strašno šokiran zaradi tolikšnega divjanja proti republiki,” je na Twitterju zapisal župan Zartoshte Bakhtiarim. Že drugo noč zapored so namreč v Franciji potekali nemiri in protesti, potem ko je v pariškem predmestju Nanterre v torek zvečer med prometno kontrolo policist ustrelil in ubil 17-letnika migrantskega porekla. Nemiri so se razširili tudi v druga francoska mesta, policija pa je po poročanju BBC prijela najmanj 150 ljudi.

Jeza zaradi smrti 17-letnika je v torek in sredo zvečer sprožila proteste v več mestih okoli Pariza, notranji minister Gerald Darmanin pa je sporočil, da je bilo po vsej državi aretiranih 150 ljudi in da so bile mestne hiše, šole in policijske postaje požgane ali napadene. V Parizu in njegovih predmestjih, predvsem na zahodu v bližini Nanterra, je bilo v pričakovanju novih nemirov vpoklicanih okoli 2000 policistov, ki so aretirali najmanj 35 ljudi. Že prvi dan protestov je bilo kar 25 policistov tudi ranjenih.

Malo za tem se je na Twitterju oglasil francoski notranji minister Gerald Dermanin, ki je zapisal, da je bilo med protesti po državi aretiranih najmanj 150 ljudi, ranjenih pa na desetine policistov. Po njegovih besedah so protestniki v “nedopustnem nasilju” napadali mestne hiše, šole in policijske postaje. Dermanin je policiji izrazil podporo in kritiziral tiste, ki niso “pozivali k miru”. Poleg tega, da so zažigali ustanove, so protestniki zažigali smeti ter avtomobile, v policiste pa so metali pirotehnična sredstva in steklenice. Nemiri niso potekali le v francoski prestolnici, širili so se namreč tudi v ostala francoska mesta, med njimi Toulouse, Dijon, Lyon in Lille. V enem od predmestij Lilla so vdrli v mestno hišo in zažigali dokumente ter stole v njej, poroča britanski BBC.

Vladni tiskovni predstavnik je v sredo pozval k umirjenosti, a očitno ima drugačna pričakovanja, saj naj bi v sredo zvečer v predmestje Pariza napotili 2000 policistov. Politični odziv je bil hiter, levičarski akterji so obsodili policijo zaradi uporabe smrtonosne sile. Drugi so branili policijo, češ da je bil incident, ki je vključeval odločitev enega policista v delčku sekunde, uporabljen za demonizacijo vseh policistov. Na spletu je zaokrožilo na desetine videoposnetkov, ki kažejo nasilne izgrede in nedopustno vedenje protestnikov.

Policija je v torek zjutraj ustrelila 17-letnega Nahela P., potem ko je poskušal pobegniti v Nanterru, predmestju Pariza. Po poročilu francoskega časopisa Le Figaro je policija poskušala ustaviti voznika v rumenem mercedesu, ki je kršil cestna pravila, vendar osumljenec ni hotel ugoditi, zagnal je motor in se poskušal odpeljati. Francoski predsednik Emmanuel Macron je smrt najstnika v sredo označil za “nerazložljivo in neodpustljivo”. V odzivu, ki ga je podal v Marseillu, je izrazil pričakovanje, da bo sodstvo opravilo svoje delo v miru in čim prej razkrilo resnico o tragičnem dogodku. Predsednik je ob tem družini preminulega v imenu ljudstva izrazil sožalje. Zaradi nemirov je Macron sklical krizni sestanek vlade.

Tanja Brkić