fbpx

[Video] Francoska mejna policija še pomaga ilegalnim migrantom na poti čez rokavski preliv v Veliko Britanijo!

Migranti še naprej prihajajo v VB preko Rokavskega preliva (Foto: epa)

V javnost so prišli posnetki čuvajev francoske meje, ki so spustili čoln prepoln migrantov v britanske vode in jih tam pustili v njihovi nemilosti. Migrante je opazila ribiška ladja v bližini kraja Folkestone blizu francosko-britanske morske meje. Francoske oblasti so namesto, da bi blokirale vstop migrantov v Veliko Britanijo, dovolile njihov prehod. Na čolnu je bilo 16 migrantov afganistanskih korenin, med njimi tudi dva otroka in dve ženski.

Eden izmed potnikov na ribiški ladji je povedal, da se je čoln zaradi prenapolnjenosti skoraj potopil, zato so se odločili poklicati na pomoč britansko mejno policijo. Migranti so se poskušali rešiti tako, da so vodo iz čolna črpali s pomočjo plastenk.  Mejna policija je migrante rešila in jih je odpeljala v Dover, je poročal Daily Mail.

“Mislili smo, da jih bodo francoski čuvaji vzeli nazaj, vendar so oni nadaljevali s spremljanjem čolna naprej proti severo-vzhodnem delu preko kanala v britansko morje. Bolj ali manj so jih preprosto tam odvrgli,” je povedal eden izmed očividcev na ribiški ladji. Ker so se bali, da bodo migranti utonili zaradi vetra in valov so na pomoč poklicali britansko mejno policijo.

“Več kot očitno so Francozi zelo veseli, da lahko zagotovijo spremstvo migrantom, ki želijo nezakonito vstopiti v Veliko Britanijo, namesto, da bi jih zavrnili,” je nastalo situacijo komentiral Tim Loughton, član britanskega komiteja za notranje zadeve. Po njegovem mnenju Francozi ne storijo dovolj, da bi lahko migrantom zagotovili možnost prošnje za azil v Franciji. Kot kaže jih zato raje odvržejo v Britanskem kanalu. “Več kot očitno je francoska prva prioriteta to, da naredijo njihov problem za našega,” je še poudaril Loughton.

Francoske mejne sile storijo premalo, da bi ustavljaje čolne polne ilegalnih migrantov

Francoske sile sicer ustavljajo nekatere ladje, a po mnenju Britancev to storijo premalokrat. “Varnost na morju se prične z ustavljanjem ladij, ki želijo zapustiti francoske zalive, če se vidijo da gre za nezakonite migracije, bi jih morali usmeriti na kopno,” je obrazložila članica parlamenta za okrožje Dover Natalie Elphicke. Na primer, samo v torek je v britanske zalive prispelo kar 11 čolnov z 151 migranti. Na treh čolnih jih je bilo skoraj 36, medtem ko so jih ustavili in obrnili nazaj proti Franciji.

Zaradi omenjene problematike se je vmešala tudi notranja ministrica Priti Patel, ki se želi pogovoriti s francoskimi oblastmi, kako bi lahko več čolnov obrnili nazaj proti francoski obali. Francozi so od britanskih oblasti zahtevali pomoč v višini 30 milijonov funtov, s katerimi bi financirali patrulje po obali Francije. Patelova se je julija srečala s francoskim kolegom Géraldom Darmaninom, s katerim sta se dogovorila o združitvi enot med obema državama in pomoč pri zajezitvi ilegalnih prehodov.

Sara Kovač