fbpx

[Video] Grozovito: V podtaknjenem požaru gorela katedrala v Nantesu! So bili na delu džihadisti?

Katedrala Nantes v Franciji. (Foto: Twitter)

Prvo Notre-Dame, nato katedrala Nantes. Francoska krščanska dediščina spontano izginja,” je eden izmed komentarjev Francozov ob goreči katedrali v francoskem Nantesu, za katerega so oblasti že potrdile, da je bil podtaknjen.

V mestu Nantes v Franciji je po poročanju Reutersa in različnih socialnih omrežij zagorela katedrala v središču mesta. Županja tega mesta Johanna Rolland je že napovedala preiskavo in potrdila, da je bil požar omejen. Gasilci ob tem govorijo o hudih poškodbah na območju katedrale.

Francoski tožilec je izjavil, da so bili podtaknjeni trije požari, požig pa označili za kriminalno dejanje. Preostalih podrobnosti še ni komentiral.

Gre za napad na krščansko kulturno dediščino
S požarom se je več ur bojevalo na ducate gasilcev, trenutno pa pogorišče varujejo kar 104 gasilci. Vodja gasilcev je še povedal, da je požar povsem uničil znamenite orgle iz 15. stoletja, prav tako so uničena okna v prednjem delu katedrale. Preostale podrobnosti o škodi še niso znane.

Znamenita katedrala v Nantesu je bila delno požgana že v času 2. svetovne vojne, ko so mesto bombardirala zavezniška letala, drugič pa v letu 1972, ko je požar uničil streho objekta.

Marko Puš