fbpx

[Video] Invazija horde ilegalnih migrantov v Evropo vse silovitejša

Foto: epa

Čeprav naj bi se število vdorov v Evropo med januarjem in februarjem 2020 zmanjšalo, pa število poskusov vdorov v Evropo s strani ilegalnih migrantov še naprej narašča.

Medtem ko se je število nezakonitih prečkanj meje držav članic EU med januarjem in februarjem 2020 zmanjšalo za 42 odstotkov – mejo je po podatkih Remixa v tem času nezakonito prečkalo okoli 2.500 ilegalnih migrantov, pa število poskusov nezakonitega prečkanja meje še naprej narašča.

Po podatkih Frontexa je bilo poskusov nelegalnega prečkanja meje v enakem obdobju v primerjavi z letom 2019 za kar 27 odstotkov več.

Foto: Frontex

Število prijetih ilegalnih migrantov narašča
V Grčiji so v prvih dveh mesecih 2020 ustavili okoli sedem tisoč ilegalnih migrantov, ki so skušali vdreti v Grčijo preko Turčije. To je 16 odstotkov več kot lansko leto. Pri Frontexu so izpostavili, da te številke ne vključujejo tudi zadnjega migrantskega navala, ki se je začel konec februarja. Številke bodo tako še veliko višje.

Več kot tretjina pridržanih ilegalcev na grški meji je bilo Afganistancev. Drugi dve največji skupini naj bi bili Sirci in Turki. Kakor smo že poročali, Sirci v novem navalu ilegalnih migrantov predstavljajo manjšino. “Od tistih, ki so ilegalno prečkali grško mejo, zgolj štiri odstotki prihajajo iz Sirije,” je pred časom za CNN pojasnil grški državni minister Giorgos Gerapetritis.

Število aretiranih migrantov, ki so skušali prečkati Sredozemsko morje naj bi po pisanju Voice of Europe v začetku leta padlo za okoli 75 odstotkov. Prijeli so jih 2.200. Večina je bila iz Bangladeša, Alžirije in Slonokoščene obale. Koliko gre zasluge za to pripisati epidemiji koronavirusa, ki je onemogočila tihotapstvo ilegalnih migrantov pod taktirko nevladnih organizacij, ali pa zgolj nedelu italijanske obalne straže pod globalističnim premierom Giuseppejem Contejem še naprej ostaja vprašanje.

Na zahodnem Balkanu naj bi v februarju pridržali okoli 1.250 ilegalnih migrantov, kar je 50 odstotkov manj kot januarja. Skupaj so jih letos prijeli 3.800, kar je dvakrat več kot v istem obdobju lansko leto, Večina aretiranih naj bi bila iz Sirije in Afganistana.

Ivan Šokić