fbpx

[Video] Iranski minister za zdravje javnost prepričeval, da ne zganjajo panike zaradi koronavirusa, nato sam zbolel za Covid-19

Namestnik iranskega ministra za zdravje Iraj Harirchi in tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabie (foto: EPA)

Namestnik iranskega ministra za zdravje, Iraj Harirchi je še nedavno prepričeval iransko javnost, da je stanje glede širitve koronavirusa Covid-19 pod nadzorom. Zdaj je sporočil, da je za virusom Covid-19 zbolel tudi sam.

V Iranu imajo po zadnjih podatkih 95 potrjenih okužb s koronavirusom Covid-19. Vseeno je namestnik iranskega ministra za zdravje Iraj Harirchi še pred kratkim miril strahove v iranski javnosti pred nevarnostjo epidemije.

Harirchi je prepričeval Irance, da ima iranska oblast stvari pod nadzorom in ni razloga za strah pred okužbo. “Stanje v državi je skoraj stabilno,” je na novinarski konferenci zatrjeval Harirchi. Nato se je po poročanju BBC izkazalo, da je za Covid-19 zbolel tudi sam.

Mejo z Iranom so zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa zaprli v Pakistanu. V torek, 25. februrarja 2020 so lete iz Irana ustavili tudi v Združenih arabskih emiratih.

Harirchi je pred okužbo vztrajal, da “karantene spadajo v kameno dobo.” V Iranu je zaradi okužbe z virusom umrlo že 15 ljudi. Podobnega mnenja kot Harirchi je tudi iranski predsednik Hassan Rouhani, ki je zavrnil zapiranje državnih uradov in prepoved javnih zborovanj. “To je eden od sovragovih načrtov, kako onemogočiti državo in širiti strah,” je povedal Rouhani.

O okužbah s koronavirusom poročajo tudi v Afganistanu, Kuvajtu, Iraku in Omanu. V vse države naj bi okužbe prišle z leti iz Irana. Vzrok za okužbe v Združenih arabskih emiratih pa naj bi bila Kitajska.

Harirchi zdaj javnost opozarja, naj bodo previdni. “Pazite nase. Ta virus je demokratski!” je povedal in dodal, da virus “ne razlikuje med bogatimi in revnimi, med uradnim in neuradnim in ga lahko stakne kdorkoli.”

 

Ivan Šokić