[Video] Iranski minister za zdravje javnost prepričeval, da ne zganjajo panike zaradi koronavirusa, nato sam zbolel za Covid-19

Namestnik iranskega ministra za zdravje Iraj Harirchi in tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabie (foto: EPA)

Namestnik iranskega ministra za zdravje, Iraj Harirchi je še nedavno prepričeval iransko javnost, da je stanje glede širitve koronavirusa Covid-19 pod nadzorom. Zdaj je sporočil, da je za virusom Covid-19 zbolel tudi sam.

V Iranu imajo po zadnjih podatkih 95 potrjenih okužb s koronavirusom Covid-19. Vseeno je namestnik iranskega ministra za zdravje Iraj Harirchi še pred kratkim miril strahove v iranski javnosti pred nevarnostjo epidemije.

Harirchi je prepričeval Irance, da ima iranska oblast stvari pod nadzorom in ni razloga za strah pred okužbo. “Stanje v državi je skoraj stabilno,” je na novinarski konferenci zatrjeval Harirchi. Nato se je po poročanju BBC izkazalo, da je za Covid-19 zbolel tudi sam.

Mejo z Iranom so zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa zaprli v Pakistanu. V torek, 25. februrarja 2020 so lete iz Irana ustavili tudi v Združenih arabskih emiratih.

Harirchi je pred okužbo vztrajal, da “karantene spadajo v kameno dobo.” V Iranu je zaradi okužbe z virusom umrlo že 15 ljudi. Podobnega mnenja kot Harirchi je tudi iranski predsednik Hassan Rouhani, ki je zavrnil zapiranje državnih uradov in prepoved javnih zborovanj. “To je eden od sovragovih načrtov, kako onemogočiti državo in širiti strah,” je povedal Rouhani.

O okužbah s koronavirusom poročajo tudi v Afganistanu, Kuvajtu, Iraku in Omanu. V vse države naj bi okužbe prišle z leti iz Irana. Vzrok za okužbe v Združenih arabskih emiratih pa naj bi bila Kitajska.

Harirchi zdaj javnost opozarja, naj bodo previdni. “Pazite nase. Ta virus je demokratski!” je povedal in dodal, da virus “ne razlikuje med bogatimi in revnimi, med uradnim in neuradnim in ga lahko stakne kdorkoli.”

 

Ivan Šokić

 • Damjan Ahacic

  Še čudno, da je Šabeder še zdrav!

  • mona lisa

   Škoda.Morda pa dobi bumerang v noro betico.

 • samsara

  Je šarec seznanjen?
  Pa brez politiziranja prosim.
  Kako pa kaj kućan in njegovo zdravje, po njegovem karambolu?

  • Miro Jereb

   Kučan…karambol ? Ja…a je še živ ? Oh…neeee.

 • samsara

  Iran, Afganistan, Irak…od tam prihaja k nam kar precej ‘znanstvenikov brez meja’ na njihovi misiji…
  Pa v BiH, njihovi vmesni postaji, jih je že nekaj tisoč ‘na čakanju’. Kaj, če jih tam obišče virus, ki se ne ozira na politično korektnost…?

 • Olga101

  Slovenske meje so odprte!

  • anzek

   Ha, ha,…. včeraj je forumaš glede jutrišnjega mitinga sovraštva v LJ. na Financah napisal:
   Naj vas pride čim več in bodite čim bolj vstrajni. Corona virus vas ma rad :) :) :) :)

   PS- Corona virus ne bi mogel priti v bolj pravem času. Bolj ko bodo levaki tiščali glave skupaj in tuhtali, kako se rešiti vlade, bolj bodo širili virus med sabo.

 • anzek

  Zanimivo je, da je oboleli pomočnik Iranskega ministra za zdravje pred nekaj dnevi bil tudi pri Iranskem predsedniku H. Rouhaniju. Glede na to, da je ukuženi bil tudi sam prenašalec virusa, ne bo dolgo, ko bo Iranska država ostala brez teh voditeljev države.

  Naj spomnim, da je smrtnost v Iranu skoraj 100%.

  Zanimivo bi bilo vedeti s kom vse se je še srečal po tem, ko je že bil okužen.

 • mona lisa

  Bravo dobil je bumerang direkt v blesavo glavo. Očitno je mislil da ga bo bogastvo rešilo.

 • Waltter

  Tale njegova izjava je verjetno samopromocija (ne morem zagotovo trditi ampak mislim da je). Gre za prepricevanje naroda da to ni nic cez par dni bo veselo objavil da je prebolel to bolezen in da naj verjamejo v … ker jim bo on pomagal. Enako ko je kim un prisel na sveto goro sam v zimi in plesnih cevljih..