fbpx

[Video] Iranski režim stopnjuje pritiske na slovensko veleposlanico Kristino Radej – bo slovenska politika enotno obsodila napade glavnih podpornikov terorizma?

Veleposlanica Slovenije v Teheranu Kristina Radej. (Foto: STA)

Iranske oblasti že izvajajo politične in mednarodne pritiske na diplomatsko predstavnico Slovenije v Iranu, Kristino Radej. To pa le zato, ker je predsednik vlade Janez Janša dejansko povedal resnico o pokolu 30 tisoč iranskih političnih zapornikov leta 1988, v katerega je bil močno vpleten novoizvoljeni iranski predsednik Ebrahim Raisi in v lanskem letu ubit mednarodni terorist, iranski vojaški polkovnik Kasem Sulejmani. To so nam potrdili viri iranskih disidentov v Sloveniji, ki so nam lani pomagali pri odkrivanju iranske mreže Iranske revolucionarne garde v Sloveniji. Bo slovenska politika enotno obsodila nedopustne napade iranskega režima, ki je eden glavnih financerjev svetovnega terorizma?

Iransko zunanje ministrstvo je zaradi izjav predsednika vlade Janeza Janše, ki je na dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k preiskavi pokola v Iranu leta 1988 poklical na pogovor slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej. Sedanji slovenski premier je na omenjenem dogodku povedal in pozval mednarodno skupnost k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Krvave roke ima v tem pokolu tudi novoizvoljeni iranski predsednik Ebrahim Raisi. 

Usmrtitve iranskih političnih zapornikov leta 1988 so se začela 19. julija 1988 in so trajale približno pet mesecev. Večina ubitih je bilo privržencev iranskih ljudskih mudžahedinov in nekaj političnih predstavnikov leve politične opcije. Po takratnem poročanju mednarodne organizacije Amnesty International (AI) naj bi bili tisoči političnih disidentov sistematično podvrženi prisilnemu izginotju v iranskih zaporih po vsej državi in izvensodno usmrčeni v skladu z ukazom vrhovnega vodje Irana. Sami smo pridobili tudi vire iranskih disidentov v Sloveniji, ki so nam potrdili zgodbo ter da je bil v njo močno vpleten prav novoizvoljeni iranski predsednik. Poleg njega pa je bil v dejanje vpet v lanskem letu ubiti iranski terorist, dolgoletni vojaški poveljnik Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani.

Slovenska veleposlanica Kristina Radej doživlja politični in medijski pritisk krutega iranskega režima
Slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej so napadli tudi že provladni iranski mediji. Tako jo je v islamsko pokrivalo odeta novinarka iranske televizije počakala pred vhodom iranskega zunanjega ministrstva, kjer so jo nadlegovali z mikrofonom. Radejeva je diplomatsko le odgovorila, da noče komentirati zadeve. Zaradi pereče teme je pričakovati, da bodo iranske oblasti stopnjevale pritisk na slovensko vlado.

V prihodnjih dneh se bo tudi izkazalo, ali bodo predvsem leve opozicijske stranke povezane s tranzicijskim omrežjem stopile za vlado in obsodile kruti zločin, v katerega je bil vpleten novoizvoljeni iranski predsednik Ebrahim Raisi. Čas je bil, da si je nekdo upal v mednarodni javnosti glasno izpostaviti zločin, ki ga hoče Iran prekriti. V primeru, da bodo izvajali osrednji mediji s pomočjo strank LMŠ, SD, SAB in Levica propagandno akcijo za iranski režim kot so to počeli v primeru palestinske teroristične organizacije Hamas je lahko vsakemu neopredeljenemu državljanu v Sloveniji jasno, kam pes taco moli.

Luka Perš